Duitsland – Nederland

Waar een klein land klein in kan zijn en een groot land groot, hebben we gisteren al ruimschoots kunnen beleven en wordt vandaag nog eens breed uitgemeten. Wat dan de gebruikelijke ouverture is op een voetbalinterland tussen Duitsland en Nederland. Vanavond is het weer eens raak en hoewel het een ontmoeting is om des keizers baard, schijnt ze toch opnieuw allerlei emoties in ons land op te moeten roepen. Want omdat de wedstrijd gespeeld wordt in het Volksparkstadion in Hamburg, brengt dat klaarblijkelijk velerlei herinneringen teweeg die teruggaan naar het jaar 1988 toen op diezelfde plaats Nederland een historische overwinning boekte, waarmee het verlies van 1974 was gewroken en in de gauwigheid ook alle leed van de Tweede Wereldoorlog vereffend. Zo was toen ongeveer de stemming en het lijkt er waarachtig op of die sfeer bij elk treffen tegen Duitsland weer opgehaald moet worden. Dat beeld wordt ten minste opnieuw gevestigd door alle reportages en interviews die links en rechts in de kranten en op internet te lezen zijn en die dienen als een soort voorbeschouwing op die wedstrijd van vanavond, waaromheen de gemoederen kennelijk niet verhit en opgefokt genoeg kunnen zijn aan Nederlandse zijde, met daarin natuurlijk een element van dat niet te miskennen Calimero – gevoel.

Zo van wij zijn wel klein en zij zijn heel groot, maar wat zijn wij daarom juist ontzettend goed gezien onze tweede plaats op de FIFA – ranglijst. Dus zullen die Moffen er opnieuw aan moeten geloven, is het credo dat aan de zijde van de Nederlandse supporters klinkt. Want zonder die grootspraak vanuit onze nietigheid schijnen wij niet te kunnen bestaan en presteren. We hebben blijkbaar een vijand nodig om boven onszelf uit te stijgen in plaats van dat wij van onze eigen kracht uitgaan en daarin als supporters volledig geloven zonder verder op de tegenstander te letten of zich daar tegen af te zetten. Zoals de Duitsers met hun Schlachtenbummler dat wel doen, als ze namelijk nauwelijks tot geen acht slaan op de Hollanders noch ergens woorden aan hen vuil maken, omdat ze niet de babbels maar de bal het werk laten doen om ons zo aan hun zegekar te binden. Want dat staat onvermijdelijk te gebeuren nu aan Nederlandse kant zoveel negatieve energie wordt ontwikkeld die alleen maar contraproductief kan werken. Met als gevolg een nederlaag die ons opnieuw zal leren en hopenlijk niet zal frustreren opdat we er nu eens echt wijzer van worden. Laat dat alsjeblieft de uitslag van deze avond in Hamburg zijn. Want Nederland is zo te zien weer hard aan een leermoment toe.

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Duitsland – Nederland

  1. mack zegt:

    Nee, dit is een wijsheid waar ik niet in mee wil. Duitsland moet inderdaad de gezamenlijke vijand blijven, niet alleen van Nederland, maar van alle voetballanden. Omdat Duitsland nu eenmaal het beste voetballand ter wereld is, en Duitsers in alles het beste zijn, is het geoorloofd dat wij Calimero spelen en bij het verzet gaan. Natuurlijk moeten er wel regels in acht worden genomen en mogen er geen grove beledigingen of lichamelijk geweld aan te pas komen. Maar die Hans van Breukelen tegen de Duitsers mentaliteit, daar is helemaal niks mis mee, vind ik.

    En nu straften de Duitsers onze hoogmoed af. Dat hoort er dan ook bij. Want als ze nooit meer winnen hoeven we ze ook niet meer te vrezen. Nee, het zijn prima buren, maar we hebben ze wel nodig om onze humor ten koste van hen kwijt te kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s