De as Camerutte……

Neem het me niet kwalijk. Ook gisteren die twee liberale lichten gezien die in de trein tussen Birmingham en London zaten? Nou, weet ik van die ene liberaal, Cameron, te weinig om er iets zinnigs over te zeggen. Over dat andere licht echter des te meer. Want wat is die Rutte toch een oen en een onnozelaar, die van het hele spel in de EU maar verdomd weinig lijkt te begrijpen, er in elk geval, zo te zien, nauwelijks kaas van heeft gegeten. Want hoe haal je het anders in je domme kop om nadrukkelijk vriendjes te worden met Cameron, de premier van Engeland, om zo een tegenwicht te bieden tegen de as Duitsland – Frankrijk die te veel de dienst in Europa uit zou maken? Dan ben je echt niet goed bij je hoofd als je juist nu toenadering zoekt tot de man die een week tevoren door Sarkozy op zijn plek was gezet omdat hij commentaar gaf op de in zijn ogen beperkte slagvaardigheid van de politieke leiders van de eurozone om de problemen in hun muntunie het hoofd te bieden, terwijl zijn Engeland nog altijd een eigen munt voert en met de hele kwestie in feite weinig te maken had. Dus waar bemoeide die Cameron zich inderdaad mee, vond Sarkozy. En daarmee gaat Rutte net nu in zee, wil hij vriendjes zijn en waarschijnlijk samen staatsman worden.

Alsof het belang van Nederland niet meer ermee gediend is dat er toenadering wordt gezocht tot de andere eurolanden, dat daarmee samengewerkt wordt. Waar we immers gemeenschappelijke belangen mee hebben. En zeker met Duitsland. Of moet Rutte dan toch nog een keertje ervan overtuigd worden dat onze Nederlandse economie als een satelliet van de Duitse beschouwd kan worden? Nee, onze eerste minister oordeelt het verstandig om een alliantie aan te gaan met Engeland en landen als Zweden en Polen, alsof we daar meer te zoeken hebben dan bij de grote twee van de EU en bij Spanje en de Italianen. Van onze traditionele vrienden hoeven wij het kennelijk niet te hebben. Nee, die stoten we nog liever voor het hoofd. Zoals nu met dat halfgare plan van de vorming van een as London – Den Haag als tegenwicht tegen de dominantie van Duitsland en Frankrijk, van Merkozy. Waartegenover dus komt te staan een gammel scharminkel met de bezopen naam van Camerutte. Wat weinig goeds belooft als de naam inderdaad een voorteken is. Dan kunnen wij Nederlanders het binnen de EU voorlopig schudden met ons nationaal licht Rutte voorop. Want zijn vroegere bondgenoten zullen hem met deze truc niet zien staan en ook nog niet hangen, terwijl dat op deze manier zijn bestemming zeker zal zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De as Camerutte……

 1. bespiegelaar zegt:

  voortreffelijke analyse!! Wat een domheid om degenen waar je het van moet hebben, tegen de kop te stoten. En men ziet MARK al helemaal niet staan, dergelijke akties doen het land alleen maar schade berokkenen

 2. Pingback: Camerutte | Krapuul.nl

 3. Mack zegt:

  Het is anders wel zo dat met de kennis van nu we nooit tot de eurozone toegetreden zouden zijn. Slechte beslissing dus. Dan vind ik het niet gek dat je toenadering zoekt bij landen die de juiste beslissing namen. Misschien is dit zijn manier om ons vast voor te bereiden op het plan van zijn grootste adviseur, de terugkomst van de gulden.

  Ik hoor mensen die er verstand van hebben zeggen dat we te makkelijk vergeten dat we ook buitengewoon veel voordelen van de euro gehad hebben en dat dat nu wel snel vergeten wordt. Maar dan vraag ik mij af: welke voordelen zijn dat dan? Dat ik niet meer hoefde te wisselen bij de grens? Onzin volgens mij. Handel met het buitenland werd altijd al gedreven. De Duitsers zouden ons hooguit mopperend hebben toegesproken, maar ze drijven niet meer handel met ons omdat we de euro hebben. Dat doen ze omdat ze aan ons verdienen.

  • robschimmert zegt:

   Met medeweten van alle deelnemende landen was de start van enkele landen in die eurozone vals, omdat ze een duidelijk groter tekort op hun begroting hadden dan tevoren was afgesproken. Dat werd niettemin geaccepteerd, ook door Zalm. En volgens mij is daar de ellende ontstaan. .

 4. Mack zegt:

  Ja, omdat men niet dacht dat het zo’n vaart zou lopen. Het risico werd aangegaan. En trouwens, de landen die geld hadden uitstaan in die landen met een te groot tekort, hadden die niet tot de orde geroepen moeten worden? Luister eens Duitsland, je mag wel bij de Euro, maar dan zorg je eerst dat je vorderingen op dubieuze landen geind of afgeboekt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s