Uitgefloten……

Ik vind het maar een raar volk waartoe ik behoor. Ik weet best dat ik met mijn simpelweg er deel van uitmaken en met mijn eigenaardigheden ook bijdraag aan haar wonderbaarlijk karakter. Maar er doen zich toch vaak genoeg omstandigheden en situaties voor waarin ik het gevoel heb dat het Nederlanderschap mijlenver van mij verwijderd is als ik het gedrag van een groep landgenoten even niet meer volg of denk te kunnen peilen. En dan haal ik echt niet al die cliché’s erbij die we langzamerhand wel allemaal kennen en die intussen zo afgekloven zijn dat ze nauwelijks nog indruk maken of kunnen overtuigen. Dat betekent niet dat er niet genoeg overblijft waardoor je opeens zo onaangenaam verrast kunt worden dat een plaatsvervangende schaamte het logisch gevolg ervan is. Je zou dan het liefst even weg willen kruipen en het niet meegemaakt willen hebben omdat wat er voor je ogen gebeurt, ook nog eens op jouw conto geschreven kan worden omdat je toevallig wel een Nederlander bent. Zoals gisteravond in de Amsterdam Arena waar het Nederlands elftal na een gelijkspel in een vriendschappelijke duel tegen Zwitserland op een hatelijk fluitconcert werd getracteerd. Het zal je maar overkomen wanneer je als speler negentig minuten lang je stinkende best hebt gedaan om er wat van te maken, om aan je status van tweede voetballand ter wereld te voldoen, ook omdat de verwachtingen daardoor hoog waren gespannen, maar het dan gewoon niet lukt.

Omdat de Zwitsers, die op een achttiende plaats genoteerd staan op die wereldranglijst en daarom niet even weggeblazen kunnen worden, toevallig niet mee willen werken aan dat feestje dat het publiek ervan verwachtte. Het gaat namelijk wel om een wedstrijd tussen twee teams en niet om een treffen waarbij het ene elftal het andere wel even zal oprollen. Zo zit het topvoetbal niet in elkaar. Wat de Nederlandse toeschouwer, verwend als die is geraakt door alle successen, wel eens schijnt te vergeten. Te snel wordt een aureool van onverslaanbaarheid aangemeten, waardoor alles altijd tegenvalt, zelfs als er zoals te doen gebruikelijk gewonnen wordt door het Nederlands elftal zonder dat dat negentig minuten lang oogstrelend voetbal speelt. Dan kun je het gemor en gemopper al snel horen en wie dan niet te bespraakt is, die steekt zijn vingers in de mond om met schril gefluit zijn ongenoegen kenbaar te maken. Wat tot de konklusie voert dat het percentage ongeletterden gisterenavond in de Amsterdam Arena wel ongekend hoog moet zijn geweest getuige dat striemend en massaal fluitconcert na afloop, dat er alleen maar van getuigde dat men door en door verwend is geraakt en dus geen zuchtje tegenwind meer verdraagt, waarna men zich afreageert op de spelers, die maar met hun elven zijn en dus gemakkelijk nagewezen kunnen worden. Zo werkt het volgens mij en dat heb ik er gisterenavond met gekromde tenen van meegekregen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Uitgefloten……

 1. Sjoerd zegt:

  Als je verwachtingen kweekt moet je ze ook waar maken.

 2. RadaR zegt:

  Je openingszin is ronduit verrassend. Alsof het nieuws zou zijn ….
  Wat Oranje betreft: is het niet veel eenvoudiger om het fluitconcert te linken aan het gegeven, dat tegen de Zwitsers de beroerdste pot sinds jaren werd gespeeld. En als KNVB, coach en vooral spelers zelf het door de boot genomen niet super-slimme voetbalvolk in de waan brengt, dat straks op het EK “wij” 1 va de 3 grote favorieten zijn ….. tja, dat schept verplichtingen.
  Ik had het kwalijker gevonden als de 3/4 volle Arena [ook een teken aan de wand] de uienpot van Oranje klakkeloos zou hebben geslikt.

  • robschimmert zegt:

   In Nederland schijnt adeldom altijd te moeten verplichten. En als je dan een keer het daarvoor vereiste niveau niet haalt, heb je van je supporters meteen een fluitconcert te pakken. Noem mij het land waar ook zo met de eigen voetbalsterren wordt omgegaan. Vandaar dat ik me maar tot een raar volk vind behoren…..

   • RadaR zegt:

    Misnoegen is een heel normale reactie, denk ik. Wellicht zou je de vraag moeten stellen of “de anderen” waar je naar verwijst niet merkwaardig reageren? Als je in een 3-sterren restaurant een aangebakken tongfilet met bedorven groente worden geserveerd ga je toch ook niet juichen, springen, applaudiseren? Omdat het nu eenmaal een 3-sterren restraurant is?

   • robschimmert zegt:

    @ Radar:
    Nee, natuurlijk niet. Maar je slaat ook niet door naar de andere kant door de boel bijvoorbeeld aan gort te slaan. Alles wel in zijn verhoudingen. En die lijken in Nederland, zeg ik al vaker, behoorlijk zoek te zijn.

   • RadaR zegt:

    We hadden het toch over een fluitconcert, dacht ik?
    Met dat fluitconcert keurde het publiek “de geleverde waar” af. Voor het overige blijven ze gewoon de shirts van Sneijder, van Persie e.d. en de Oranje-sjaals kopen. En zullen ze en masse richting Polen gaan volgend jaar.

 3. Mack zegt:

  In Columbia worden ze doodgeschoten na slechte prestaties.

 4. Mack zegt:

  Mij zal je nooit horen fluiten in zo’n geval. Ik ga niet fluiten als ik weet dat ik later weer moet juichen voor ze, omdat ze van Duitsland winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s