Een zieke werkelijkheid

Het is voor mijn gevoel een zonderling gezegde, want echt logisch klinkt het niet. Normaal gesproken zou je hetgeen je ermee wilt zeggen, precies andersom moeten formuleren. Of er zit een hiaat in mijn begrip van het spreekwoord “De ouderdom komt met de gebreken” waarvan de omkering, namelijk dat de gebreken met de ouderdom komen, naar mijn idee meer relevantie heeft en juister is, in elk geval gemakkelijker de werkelijkheid dekt zoals ik die althans in mijn nabijheid en in mijn omgeving ervaar. Sterker nog, waarin ik door mijn eigen situatie noodgedwongen ook aktiever participeer. Wat ik een paar jaar geleden in mijn stoutste dromen niet had durven dromen, van zulke conversaties zelfs gruwde en een afkeer had, om mij daar nu dus middenin te bevinden. Alsof ik verder niets meer op mijn lever zou hebben, terwijl van het tegendeel juist altijd sprake is, maar dat meestal niet aan bod of uit de verf schijnt te willen komen.

Want in tegenstelling tot toen we nog jong waren en de obligate vraag “Hoe gaat het?” meestal met dat net zo plichtmatige “Goed” werd beantwoord, blijkt diezelfde vraag bij ouderen vaker de aanleiding te zijn tot het houden van uitvoerige verhalen over de eigen gezondheidstoestand en alle ziekten die men onder de leden heeft of heeft gehad. Waarbij wij met onze sores al helemaal een welkome aanleiding zijn om eens goed bij te kletsen over alles dat met ziekte, artsen, medicijnen, ziekenhuizen, pijnen, kwalen en wat dies meer zij te maken heeft. Alsof verder niets anders er nog toe doet. En dan lijkt het bovendien ook nog eens niet op te willen houden, dat honderduit kletsen daarover.

Want geen dialoog, geen gesprek zo lekker met het eigen lijf en lijden van die senioren als onderwerp, juist omdat dan de eigen ervaringsdeskundigheid als troef ingebracht kan worden wat in schril kontrast staat tot al het pijnlijke zwijgen als er dan eens iets anders wordt aangeroerd. Dan blijft de praatstoel opeens opvallend leeg. Waarmee de wijsheid dat de ouderdom met de gebreken komt wel op de meest treffende wijze wordt weerspiegeld. Of is er iemand die wil beweren dat je in zo’n werkelijkheid nog tekens terugvindt van levenslust en een blakende gezondheid? Want van al die praat alleen al zou je toch bijna ziek worden?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een zieke werkelijkheid

  1. mack zegt:

    We moeten ons eens buigen over de vraagstelling “hoe gaat het?” Is die wel van deze tijd?

  2. Sjoerd zegt:

    Volgens mij is het spreekwoord: De ouderdom komt met gebreken. Deze iets andere intonatie zorgt ook voor een andere uitleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s