Een wereldtitel bridge

Het zal velen ontgaan zijn, trouwens, veronderstel ik, ook niet zo gek veel interesseren omdat bridge, hoewel het in brede kring beoefend wordt, toch te boek staat als een spel voor senioren en daarom ook nauwelijks serieus genomen wordt, want niet als een tak van sport wordt beschouwd. Waarmee vooral degenen die op hoog niveau bridgen, ernstig te kort wordt gedaan. Dat blijken vaker mensen van jeugdige of middelbare leeftijd te zijn. Want alleen dan kun je echt op topniveau spelen. Omdat een bridgewedstrijd een heldere geest en een scherp verstand vraagt, maar daarnaast ook een prima lichamelijke conditie. Het wordt tamelijk lastig om aan die voorwaarden te voldoen als de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Dan wordt het namelijk haast onmogelijk om aan een stuk door, uren lang, op het scherpst van de snede bridge te spelen, weet ik inmiddels uit eigen ervaring en waarneming, die ook gedeeld en onderschreven zal worden door leeftijdgenoten die verslingerd zijn aan dit complexe kaartspel.

En dat maakt bridge net zoals schaken, dammen en ook biljarten tot een serieus te nemen sport. Een factor die ook niet verwaarloosd mag worden is dat dit spel over de hele wereld in praktisch ieder land beoefend wordt. Waarmee ik ben gekomen op het punt waar dit logje in feite om draait. Namelijk dat wij daarom als Nederlanders echt trots kunnen en moeten zijn op het feit dat de Nederlandse bridgers gisteren na 18 jaar de Bermuda Bowl, die hoort bij de wereldtitel voor teams, weer hebben veroverd. In de finale versloeg Oranje de ploeg van de Verenigde Staten met overtuigende cijfers. De winnende equipe bestond uit Simon de Wijs, Ricco van Prooijen, Sjoert Brink, Bas Drijver, Bauke Muller en Louk Verhees, die daarmee een prestatie leverden die dus niet hoog genoeg aangeslagen kan worden en zeker vergelijkbaar is met de pas nog bejubelde wereldtitel van onze honkballers. Dus zou het wel vreemd zijn als ik onze bridgers niet de gelijke aandacht gaf en ze niet net zo zou waarderen. Wat zoveel betekent dat zij hun gerechtvaardigde plaats krijgen in mijn portret van de dag dat geheel op zijn plaats de vorm van een drieluik kreeg.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een wereldtitel bridge

  1. Nou, dan deden de Belgen zeker niet mee.

  2. Sjoerd zegt:

    Een ware prestatie… Ik vind bridge ook een mooi spel om te spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s