Cruijff en crisis

Nog zo’n verhaal waar maar geen eind aan komt en waar ook geen touw aan vast te knopen is. De voortdurende rotzooi bij de AFC Ajax, dat natuurlijk koren op de molen is van het journaille dat nu eenmaal in Amsterdam verzameld is en daarmee dichtbij deze bron van twist en vermaak verkeert. Met als gevolg dat de hele geschiedenis rond die voetbalclub telkens breed uitgemeten wordt en heel Nederland er ook nog eens met de neus bovenop zit zonder daar overigens een spaan wijzer van te worden. Want zie nog maar eens te snappen wat daar gaande is, nog afgezien van de onmogelijkheid om de struktuur en de organisatie van die club te begrijpen, die meer weg heeft van een Gordiaanse knoop, dus volkomen onontwarbaar is. Met als gevolg dat iedereen die bij Ajax wat voorstelt, wel iets te zeggen heeft en ook nog het gelijk aan zijn zij kan krijgen. Met een beetje handigheid en een vlotte babbel kom je daar een heel eind en is het geen kunst om wat invloed te verwerven. Dus kan het helemaal geen verbazing wekken dat clubicoon Johan Cruijff met zijn reputatie en zijn karakter en handigheid zich er als een vis in het water voelt en daarom te hooi en te gras balletjes opgooit die altijd wel door iemand met een beetje macht worden opgevangen. Waardoor hij altijd gedekt wordt en ook altijd weg komt zonder dat zijn imago schade oploopt. Zo blijft hij lustig en rustig zijn gang gaan en stookt hij steeds de vuurtjes op zonder dat het ergens toe leidt of echt hout snijdt.

Zoals al eerder bleek bij zijn andere liefde, de FC Barcelona, waar hij zijn krediet inzette om die club op te stoten in de vaart der volkeren. Wat aanvankelijk ook lukte, maar uiteindelijk, vlak na de eeuwwisseling in zijn tegendeel verkeerde en ontaardde in een sportieve en organisatorische crisis omdat Cruijff geen maat wist te houden, zijn hand overspeelde omdat hij alle zeggenschap opeiste. Tevergeefs. Waarna hij het veld moest ruimen om vervolgens zijn ambities bij zijn grote liefde, Ajax, te gaan botvieren met tot nu toe deze chaos als resultaat. Met als belangrijkste oorzaak zijn tot het bittere einde volgehouden en ware stelling dat Ajax een voetbalclub is, wat echter lastig verdedigbaar is binnen een beursgenoteerde onderneming, waar de ratio overheerst en nauwelijks ruimte is voor de emotie die zo eigen is aan het voetbal. En dat is de kern van het hele probleem dat Cruijff met zijn optreden en uitspraken veroorzaakt en de tegenstelling daartussen nog verder aanscherpt. Waar tegelijk ook de sleutel van de oplossing van deze crisis en chaos ligt, namelijk in het bieden van ruimte aan hem met zijn alleszins slimme gedachten, maar met de eis om ook daarin wel de maat te houden, wat hem bij Barcelona dus eerder mislukte. Waarmee hij een gewaarschuwd man moet zijn, die zich niet tot tweemaal toe aan dezelfde steen zal stoten. Want een ezel is Johan Cruijff beslist niet.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Cruijff en crisis

 1. Sjoerd zegt:

  Ik mag hem wel… Hij maakt ieder spelletje spannend.

 2. mack zegt:

  Is dit geen godslastering?

 3. fien zegt:

  Kijk, daar maak ik me totaal niet druk om.
  Je moet zo zo zien, Rob, Johan is net als wij een gepensioneerde. En dan wil je toch wel wat reuring in je leven. Nou dat krijg je niet van boodschappen doen met de vrouw.
  Dus Johan doet het zo. Iedereen maakt zich druk en hij heeft weer wat te vertellen bij de koffie.

 4. Frankie zegt:

  Misschien ruimt hij liever door eigen toedoen het veld, desnoods met een ‘ezel’-bord om de nek, dan zich er voor die tijd al uit te laten slaan door de macht van anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s