De onzin van de vaatwasser

Het lijkt echt op een gevecht tegen de bierkaai. En ik voel me ook vaker een Don Quichotte die tegen windmolens strijdt als ik alle overbodigheden zie die op de markt gebracht worden omdat er zo’n vraag naar zou zijn. Klinkklaar geklets natuurlijk. Want wil diegene opstaan die al jaren zat te wachten op die broodmachine omdat hij of zij zo nodig zijn eigen brood bakken moest. Nee, opeens was dat apparaat er en vond men het best een aardig idee, als dan toch de mogelijkheid daartoe ontstond, om zelf het brood te gaan bakken. Waarbij het meer om een luxe – speeltje gaat dan dat het een middel is om in een basisbehoefte te kunnen voorzien. Precies zoals het verhaal rond de elektrische tandenborstel luidt, omdat ik mij niet voorstellen kan dat het leven daardoor aangenamer wordt dan wanneer je je tanden op eigen kracht moet poetsen. Dus net zulke onzin. Maar het kan allemaal nog stukken overbodiger. Want wat te denken van het veronderstelde nut van de vaatwasmachine? Ik kom er maar niet achter waar dat dan wel in mag bestaan. Nu niet en vroeger toen ons gezin een stuk groter was ook niet.

Om de doodeenvoudige reden dat er op geen enkel front maar iets mee te winnen valt. Noch met de hoeveelheid arbeid, die toch verricht moet worden bij het spoelen, in – en uitruimen van het apparaat, noch door de herrie die het kreng maakt, noch door het verbruik van energie en wasmiddelen die het milieu alleen maar belasten en bovendien extra kosten met zich mee brengen. Laat staan dat er ook maar een minuut tijdwinst wordt geboekt met zo’n vaatwasmachine die eigenlijk alleen maar voor onrust zorgt, omdat de afwas geen klus meer is die in enen wordt gedaan, maar in stukjes en beetjes waar telkens weer tijd voor moet worden vrij gemaakt. Blijft over de illusie dat het allemaal toch handiger en sneller gaat, omdat je je als gebruiker toch naar een winst toe moet redeneren als je er zo’n bak geld voor hebt uitgegeven en het dus als een verworvenheid beschouwt. Waar ik dus niet aan mee wens te doen omdat mijn gezond verstand en een simpele redenatie mij leren dat dit een zoveelste simpele valkuil is, waarin je vooral niet moet willen trappen, zelfs als je te veel om handen hebt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op De onzin van de vaatwasser

 1. Frankie zegt:

  Maar waar vecht je dan tegen? Ik bedoel wie of wat is in deze de bierkaai / de windmolens?

 2. Sjoerd zegt:

  De vaatwasser is het enige nuttige apparaat hier bij ons in huis. Dat heeft al zo veel onenigheid voorkomen dat ik liever mijn bed verkoop dan de vaatwasser.

 3. Rian zegt:

  Blijf lekker met de hand afwassen Rob. Afwassen was nooit mijn hobby en gezellig was het ook niet. Het is mijn fijnste stuk huisraad, die vaatwasser. Heerlijk masjien. Iedere dag opnieuw weer blij mee. Ik was twee keer per week af. Jij ook?

 4. mack zegt:

  Nou, waar slaat dit nu op? Drie keer per dag met de hand afwassen of 1 keer alles in de vaatwasser, dat scheelt heel veel werk hoor. In het geval van een vaatwasser ben ik het ook niet met je eens. Over het nut van een elektrische tandenborstel ben ik het al stukken meer met je eens, al is het argument daarvan dat het beter poetst. Niet omdat iemand te lui zou zijn.

  Bovendien, jij hebt makkelijk praten zeg. Nu doe je het voor slechts twee personen, in het verleden liet je vast je dochters de afwas doen. En nu een beetje de ……. hoe heet zo iemand, uithangen. 😉

 5. Ximaar zegt:

  Zoals verwacht stuit dit op enige weerstand. 🙂 Zelf was ik op de hand af, en zou dat ook doen als ik een gezin had. Hangt er erg vanaf hoe je het doet en idd die barrels maken vaak een leven. De duurdere waarschijnlijk niet, maar die verdienen zich natuurlijk niet terug.

  Bij afwassen geldt net als bij wassen dat je voldoende moet hebben om er aan te beginnen. Als alleenstaande spaar ik derhalve 5 dagen afwas op. Broodbordjes klop ik wel direct na het eten uit en de resten van een warme maaltijd spoel ik direct er af. Het afwassen voor die 5 dagen is inclussief afdrogen, in de kast zetten en de aanrecht een soppie geven circa 30 minuten. Dus 6 minuten per dag. Ik doe het zonder teiltje of druiprek, die hoef ik niet schoon te maken.

  Bij sommige mensen duurt het inruimen van een afwasmachine al langer dan de afwas zelf. Hangt van de positie af, die vaak te laag bij de grond is. Er zijn ook mensen die de afwachmachine zelf weer schoonmaken. En mijn zwager spoelt alles zo grondig af voor het in de afwasmachine gaat, dat ie daar net zo lang mee bezig is als gewoon afwassen. Vervolgens ruimt de afwasmachine het niet op en maakt ie de aanrecht niet schoon.

  Anderen laten het gewoon in de afwasmachine staan eer ze het weer nodig hebben. Kortom allerlei aanpakken die moeilijk met elkaar vergelijkbaar zijn. Voor sommige mensen is het absoluut geen besparing. Neemt minstens zoveel water als gewoon afwassen, neemt meer electriciteit qua kosten dan gas wat mijn warme water maakt. En de fout die mensen maken is het vergeten van de afschrijving. Bij een duur apparaat en weinig gebruik zijn de kosten per afwasbeurt hoger dan zij bedenken.

  Maar hangt ook af van de afwassert. Ik kan het vlot en duldt niemand naast me in de keuken. Als die wil meehelpen, dan doet ie het maar de volgende dag en dan blijf ik wel de krant lezen. Dat zogenaamde samendoen is een ramp en zorgt ervoor dat de afwas meer mensuren neemt. Ik was daarbij vaak af terwijl ik roerbak. Sta dan toch al in de keuken te wachten.

  Maar als je een gezin hebt en beide ouders werken, dan is de afwasmachine net zoeiets als een koffiezetapparaat. Want koffie kan je natuurlijk ook met de fluitketel opgieten. Zo moeilijk is dat niet.

  Nee, dan een auto. (Mack niet meelezen!) Als je de tijd meerekent om de autokosten bijelkaar te sparen, dan komt de gemiddelde snelheid onder de 20km/h. Dwz vooral de afschrijving is duur en vaak duurder dan de brandstof en verzekeringen bij elkaar. Veel mensen werken 1 dag per week voor de auto. Is dus 8 uur. En tel die 8 uur eens op bij de autoreistijd voor die week. En ga dan nog eens uitrekenen hoe snel traag zo’n ding gaat. Daar valt prima tegenop te fietsen en dat scheelt ook nog eens een uurtje sportschool per week.

 6. Mack zegt:

  Xiwel, maar daar staat tegenover dat als je in je auto zit, je sleutel niet kan verliezen.

  • Ximaar zegt:

   @Mack: Deels absoluut waar. Die sleutel ligt dan ergens onder de stoel of in een kofferbak. Ik heb mensen halsbrekende toeren uit zien halen om een sleutel (doorgaans die van de auto zelf) te zoeken. 🙂 Wat dat betreft is het praktisch als de achterbank in delen naar voren kan klappen.

 7. Frankie zegt:

  Jemig Xiwel, wat kan jij een eind weg lullen zeg. Je lijkt wel een vrouw. En je hebt inhoudelijk ook nog eens volkomen gelijk. Zoals ik al zei, je lijkt wel een vrouw.

 8. pjotr zegt:

  Sommige mensen hebben een hekel aan bepaalde klusjes.
  Dat kan van alles zijn, zoals strijken, stofzuigen, gras maaien, onkruid wieden, koken, autoschoonmaken en zo meer. Zo heb ik een pesthekel aan afwasssen (in mijn jeugd mocht ik het samen me een van mijn broers dagelijks doen). Dus hebben we een afwasmachine sinds ik een eigen huishouding heb. Het (warm)watergebruik van een afwasmachine is beduidend minder dan bij handafwas (consumentenbond), dus ik voel me zeer gesterkt om hem dagelijks te gebruiken. Wel op de nachtstroom!

 9. pjotr zegt:

  En als er een machientje komt, dat geheel zelfstandig het onkruid in de tuin kan vinden en wieden, dan zal ik daarvan de aanschaf overwegen.

 10. Nanos zegt:

  Sinds drie jaar heb ik een vaatwasser.. Ik wil het ding nooit meer kwijt.

 11. Margo zegt:

  De vaatwasser is levensreddend!! Na het eten is het laatste waar ik nog zin in heb afwassen. Boven zo’n dampende bak water staan te zweten terwijl je de boel zo ingeruimd hebt en kunt gaan zitten! En een elektrieke tandenborstel heb ik ook, is beter voor de tandjes. En een broodmachine heb ik ook, goed dat je het noemt, zal weer ’s een lekker vers broodje bakken. Gemak dient de mens, dan houden we weer tijd over voor leuke dingen. Ik wacht nog op een stofzuiger die zelf door het huis rijdt en een wasmachine/droger die de boel ook vouwt en strijkt! En een ‘iets’ dat s avonds eten kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s