Kwelder

Kwast, kwal of kwibus. Ik ben er nog altijd niet uit welke benaming het meest op hem van toepassing is. Ondanks dat ik hem wekelijks en soms nog wel vaker voorbij zie en hoor komen waardoor het eigenlijk steeds eenvoudiger zou moeten zijn om het juiste etiket voor hem te vinden. Omdat dat toch tamelijk lastig blijkt, neig ik er meer en meer toe om er dan maar een kombinatie van te maken die zich ook nog eens gemakkelijk verbindt met zijn eigen naam. Wat is er dan logischer dan daar het woord kwelder van te maken? De associatie met vloed, slib, klei en modder, kortom troep, is al voor de hand liggend, terwijl de idee van kwelgeest die hij duidelijk is, er ook mooi in besloten ligt. En beter kan de vingerwijzing niet zijn. Want van wie bevindt zich de naam het meest in de nabijheid van kwelder? Precies, Jort Kelder, die met zijn glibberige aanwezigheid in de tv-programmering laat zien dat het gebrek aan smaak alleen maar oprukt en zo langzamerhand een standaard – ja, voor wat zou ik niet weten – dreigt te worden.

Of er vraag is naar zijn ongein, kan nooit overwogen zijn. Opeens was hij er en ook nog op Nederland 1, waarmee hij gezichtsbepalend werd geacht voor de publieke omroepen. Geen andere konklusie bleek er mogelijk, hoewel, zoals ik al zei, geen enkele serieuze vraag daar aan vooraf kan zijn gegaan. Die Kelder mocht ongevraagd ons beeldscherm vullen. Hij gleed als het ware de Nederlandse huiskamer binnen. Hij spoelde half en half onvoorzien aan, precies zoals dat met een kwelder gebeurt, welke zich ook gewoon vormt zonder dat het er toe doet of het een nut of bijdrage heeft. Die kunst kon die Kelder dus wel hebben afgekeken met dien verstande dat hij er nog een persoonlijke noot aan toevoegt. Welke bestaat in gedrag dat altijd iemand of zoveel mensen meer mateloos irriteert. Waardoor hij zich heeft ontpopt tot die kwast, die kwal, die kwiebus en die kwelgeest, die omdat hij Jort Kelder heet, nog het beste kwelder genoemd kan worden. Want die naam lijkt hem bijna op het lijf geschreven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Kwelder

 1. Mack zegt:

  Heeft nergens een mening over, die Jort. Wel een grappig mannetje met zijn bekakte voorkomen.

 2. Frankie zegt:

  Jouw fascinatie voor mensen met een glibberige aanwezigheid begrijp ik best. Zoals dus de nationale Gors Kwelder. Wanstaltige geesten verwonderen ook mij in hoge mate (ergens in de verte voel ik mij er namelijk mee verwant) maar ik beperk mij zoveel mogelijk tot observatie van lieden die een mogelijkheid tot interactie bieden, en waar ik dus desgewenst op kan poepen. Op Gors Kwelder kun je niet poepen want hij is tele. Dat maakt het kijken naar hem tot een frustratie. Zoek de groezelige glibbers toch eens binnen je cirkel van invloed, dan hebben ze nog nut! Ik bied me wel aan als oefenglibber.

 3. Laurent zegt:

  Het allittereert ook nog mooi met Quote, alhoewel hij daar niet meer de hoofdredacteur is.

 4. Margo zegt:

  Ik begrijp je probleem niet. Jort Kelder glipt nooit mijn woonkamer binnen! Jij weet toch ook wel waar de uitknop zit?
  W
  (Ik weet nauwelijks waar de aanknop zit.)

  • robschimmert zegt:

   Wij leven hier met zijn tweetjes. En dan kunnen de zinnen wel eens uit elkaar lopen, waardoor je geconfronteerd wordt met die vent, ook al ben je met iets anders bezig. Maar verder heb ik geen probleem met hem. Van mij mag hij, zij het dat ik de vrijheid neem om er wat van te vinden en er over te schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s