De macht van Moody’s en S & P

Moet dit het summum van kapitalisme genoemd worden of is het veel meer de sublimatie van het vrijemarktbeginsel? Of is het een hetzelfde als het ander? Het begint mij in elk geval wel meer te dagen waar het neo – liberalisme zoal toe leidt. Bleven de uitwassen tot voor een paar jaar beperkt tot de Verenigde Staten met de huizen – en hypotheekcrisis, het monster waar we het over hebben, blijkt toch veelkoppiger te zijn en een veel royaler bereik te hebben dan we hadden kunnen vermoeden. In nog geen paar jaar tijd is het namelijk de grote plas overgestoken om een andere gedaante aan te nemen, zij het dat de Nieuwe Wereld haar bakermat blijft, van waaruit ook nog altijd nadrukkelijk de regie wordt gevoerd. Want de bron van alle kwaad zetelt daar, althans voorzover ik het kan overzien en begrijpen. En dan heb ik het nog niet eens over hedgefunds of al die andere beleggings – en investeringsgedrochten die daar op lijken. Die worden immers ook maar gestuurd. Door hun hebzucht en winstbejag. Waaraan ze slechts gericht kunnen voldoen dankzij de aanjagers die met hun advies en informatie die sprinkhanen – want dat zijn die hedgefunds – naar die plaatsen sturen die volgens hen op de meest lucratieve wijze leeggevreten kunnen worden en die daardoor het brein, het zenuwcentrum van dat roofzuchtig kapitalisme zijn.

Bedoeld worden die zogenoemde kredietbeoordelaars, de Moody’s en Standard & Poor’s van deze wereld, die alles wat maar enigszins naar geld ruikt of er mee werkt, de maat nemen en vervolgens daaraan een cijfer voor betrouwbaarheid en kredietwaardigheid geven. Banken, verzekeraars, leasemaatschappijen en ook autonome steden en staten worden zonder onderscheid en te pas en te onpas op hun rooster gelegd om vervolgens een ‘rating’ te ontvangen, waar ieder die daar wat van vindt of een belang bij heeft, dan verder mee kan en ook gaat. Met geen ander gevolg dan speculatiebewegingen en hevige koersschommelingen met alle konsekwenties voor een lokale, nationale, internationale of continentale economie. Wat we dus nu in Europa aan den lijve ondervinden en nog wel het meest de burgers van steeds meer landen. Want het consumentenvertrouwen, de werkgelegenheid en de soliditeit van pensioenen komen daardoor onvermijdelijk op de tocht te staan. En dat dus allemaal louter en alleen door de macht en de autonomie van een paar Amerikaanse kredietbeoordelaars, die met geen land of staat een binding hebben, maar in particuliere handen zijn en desondanks zo’n vernietigende invloed kunnen uitoefenen. Wat natuurlijk de meest bizarre uitwas is van het neo – liberalisme, van het vrijemarktbeginsel. En in elk geval volslagen krankzinnig en te gek voor woorden. Of is er misschien iemand die het nog zouter dan dit heeft gevreten?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s