Ons h – woord

Eens kijken of er een steen in de Nederlandse vijver gegooid kan worden. Aan lange tenen hier immers geen gebrek, waardoor daar gemakkelijk op getrapt kan worden. Kleinzerigheid genoeg in de Hollandse polder mits je de juiste snaar maar beroert. Daarom toch nog maar eens de Griekse kwestie aan de orde gesteld en vooral de zware voorwaarden die verbonden worden aan de steunverlening aan Griekenland. Er wordt namelijk nogal wat van de Grieken gevraagd om mee te mogen blijven doen met de euro. Er wordt van hen zo ongeveer verlangd dat ze hun welvaart inleveren, in elk geval in de uitverkoop doen en verder maar de eerste jaren genoegen nemen met de bedelstaf. Wat door eisende partijen als de gewoonste zaak van de wereld wordt gepresenteerd, terwijl zij het verzet van de Grieken voor het gemak wegzetten als de bevestiging van al hun slechte eigenschappen die wel moesten leiden tot het failliet van dat land. Diskwalificatie van de Grieken, die toch al machteloos onderliggen, blijkt geen enkel probleem en zo gemakkelijk dat het grenst aan of zelfs lijkt op discriminatie.

Dat permitteert de Europeaan die buiten schot blijft, de Nederlander bijvoorbeeld, zich zonder zich verder te verplaatsen in die gemiddelde Griek, die er verder ook niets aan kan doen dat hij in zo’n situatie verzeild is geraakt. Wat de verleiding groot maakt om alles toch eens om te keren en ons voor te stellen dat wij Nederlanders de onderliggende partij zijn en dat door Europa als voorwaarde aan steunverlening aan ons land wordt verbonden dat de hypotheekrente-aftrek, die exclusieve fiscale faciliteit die wij ten opzichte van de rest van Europa hebben, met onmiddellijke ingang wordt afgeschaft. Wedden dat ons land te klein is, dat er moord en brand wordt geschreeuwd en dat er te hoop wordt gelopen tegen het complot dat tegen Nederland wordt beraamd? Met dat in het achterhoofd moet het minder lastig zijn om begrip voor het Griekse verzet en protest op te brengen. Misschien is het wel zo dat het voor hen zo van au doet omdat zij als eerste aan de beurt zijn in de reeks van saneringen, waarvoor wij ooit ook aan bod kunnen komen. Waardoor een toontje lager ons beslist zou passen en ook handiger is. Want wie weet staan de Grieken dan aan de kant en weer op de berg als wij hun steun goed kunnen gebruiken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Ons h – woord

 1. Sjoerd zegt:

  Als ik kijk naar onze pensioenen gaan we Griekenland straks hard achterna…

 2. fien zegt:

  Even wat anders. Bij Sjoerd zag ik een foto van de kerk van Schimmert. Wat een leier van kerk zeg. Is Schimmert zo’n reuzenstad?

 3. RadaR zegt:

  Bij lezing van het eerste deel van je verhaal gingen mijn wenkbrauwen omhoog. Maar het 2e deel maakte het weer enigzins goed. Want het zou wel heel naïef zijn te veronderstellen dat wij Nederlanders de “dance of death” zouden ontspringen. Wij komen echt ook nog wel aan de beurt. Maar waarschijnlijk zullen we het gelaten accepteren. Want zo zijn wij Nederlanders inmiddels toch geworden? Gelaten kauwend van het steeds schaarsere gras grazen we door tot die kerel met de viltstift komt en het kruis op onze rug zet, wat betekent dat het onze beurt is om [al of niet ritueel] geslacht te worden.

 4. Ximaar zegt:

  Volgens mij is het inmiddels wel duidelijk dat de h-aftrek de huizen en WOZ opgedreven hebben en dat het een soort piramidespel is geworden. Kijk even wat je voor hetzelfde huis in Duitsland betaalt en dan bedoel ik niet die hun duurdere woningen vlak over de grens. NL moet idd op tijd daar iets aan doen, anders grijpt de EU in.

  Hebben ze hier overigens al jaren teruggedaan waar het het tourbeurtsysteem van de binnenvaart betrof. De binnenvaart is daar flink van opgeknapt en misschien knapt de huizenmarkt wel net zo op. Kunnen starters weer een woning betalen, is er betere doorstroming etc.

  Mij maakt het weinig uit ik hou van boter bij de vis en heb dus geen hypotheek. Daarvan krijg je een beetje via de belasting terug, maar je bent hoofdzakelijk aan het huren bij de bank.

 5. Mack zegt:

  Als ze hier de hypotheekrenteaftrek afschaffen, dan zal dat leiden tot massale verkoop van huizen, de huizenprijs zal dalen en je hebt tegen dezelfde maandlasten weer hetzelfde huis. Het enige probleem is dat de mensen die hun huis moeten verkopen met een hogere hypotheekschuld zitten dan de opbrengst van hun huis. Dan blijft er een restschuld die niet afgelost kan worden en de banken komen in crisis. Dan springt Jan Kees de Jager weer bij met belastinggeld. Dat lijkt me niet zo handig.

  Het brengt denk ik alleen maar ellende, afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. En de Grieken kunnen er niks aan doen, dat klopt, net als werknemers van failliete bedrijven, die kunnen er ook niks aan doen. Daar vragen we ook niet aan of ze af willen zien van WW.

 6. Mack zegt:

  Ja, het is makkelijk wijzen als je je wijsvinger nog hebt. Dat ze moeten inleveren daar, lijkt mij zo klaar als een klontje. Want dat moeten wij ook. Maar inderdaad, enig perspectief moet er wel zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s