Co Prins

Een van de meest kleurrijke spelers welke Ajax heeft gehad, was ras – Amsterdammer Co Prins (1938), die het hart op de tong had, maar daarbij vaker over de schreef ging. Zoals die keer, toen hij ten overstaan van een uitverkocht Olympisch Stadion bij toparbiter Leo Horn over de knie ging, omdat die zijn geklier en gekanker meer dan zat was en wist dat hij hem zo het meest te grazen nam. Waarna hij geen kind meer aan Co had, zoals Ajax ook alleen maar plezier aan hem beleefde en dat wederzijds was. Wat bleek toen hij na twee seizoenen bij FC Kaiserslautern van louter heimwee in 1965 terugkeerde naar zijn club. De kwajongen Co Prins kon Amsterdam en zijn club niet vergeten. Hoewel hij zich in Rheinland-Pfalz enkele honderden kilometers van zijn geboortestad bevond, droeg hij zijn oude club wel altijd bij zich. Tijdens wedstrijden van Kaiserslautern deed hij zijn halsketting met de letters AJAX niet af. En zo was er meer waardoor Prins opviel in Duitsland. Vanwege zijn commentaar op de leiding kwam hij bijvoorbeeld te boek te staan als ‘Ober-Meckeraar’. En volgens de Duitse justitie had Prins zich ook schuldig gemaakt aan ontvoering. Welk beeld zijn biograaf Günther Rohrbacher-List nuanceert. Co was volgens hem verliefd op een jonge Duitse vrouw met de naam Karin, maar haar ouders wilden niet dat ze met hem omging vanwege zijn reputatie. Co en Karin waren echter zo graag bij elkaar dat ze de wens van de ouders negeerden.

Aangezien Karin nog geen 21 was, werd Prins ontvoering ten laste gelegd. En natuurlijk was zijn reputatie ook twijfelachtig als gevolg van zijn gedrag dat voor die tijd inderdaad buitensporig was, maar hem wel schilderachtig en kleurrijk maakte. Zo zou hij regelmatig zijn gesignaleerd in de rosse buurten van Mannheim en Ludwigshafen, waar hij volgens de geruchten sigaretten aanstak met bankbiljetten van tien mark. In het provinciestadje Kaiserslautern reed Prins rond in een Cadillac. Op het veld was de inmiddels tienvoudige Nederlandse international soms net zo opvallend als daarbuiten. De ene dag was hij van Weltklasse, de andere dag leek het wel of hij niet meedeed, aldus Rohrbacher-List. Bij Ajax stelde Prins zich echter dienstbaarder op. Zijn ploeggenoten noemden hem een gouden gozer, die nog zijn laatste gulden zou weggeven. Met zijn opofferingsgezindheid gaf hij het Ajax – elftal het broodnodige gif en legde hij zo ook de basis voor de latere successen. Na zijn periode bij Ajax streek Co neer in de Verenigde Staten, waar hij voor de Pittsburgh Phantoms ging spelen. In Nederland stond hij nog onder contract bij MVV, Vitesse en Helmond Sport alvorens hij kroegbaas werd in Antwerpen. Ook deed hij met sterren als Pélé, Bobby Moore en Sylvester Stallone mee in ‘Escape to Victory’, een film over een voetbalwedstrijd tussen gevangenen en hun Duitse bewakers. Prins stierf in 1987 aan een hartaanval tijdens een potje voetbal. Hij was inmiddels getrouwd en had kinderen met Karin. (bron: Het Parool)

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s