Mannen onder elkaar

Omdat ze hier vaak wat mij betreft te geharnast en te ongepolijst van leer trekt tegen de mannensoort, om haar terminologie te gebruiken, heb ik niet altijd de zin en de aanvechting om Frankie te ondersteunen. Maar helemaal ernaast zit ze niet altijd, moet ik bekennen als ervaringsdeskundige. Want ik heb het meestal niet onverdeelde genoegen om deel uit te maken van typische mannengezelschappen, waardoor ik door eigen waarneming en ervaring de typische groepsprocessen ken die daar kunnen spelen. Vertel mij dus wat daar collectief gedacht en gevoeld wordt. Voor mij is het een weet. Frankie moet er deels toch naar raden en voor een deel naar toe redeneren. Wat haar best wel goed afgaat en vaker ook door mij vanuit mijn ervaring wordt herkend. Ik ga echter niet de apenrots en de evolutieleer erbij halen. Wat ik zelf heb gezien, beleefd en gehoord, volstaat wat mij betreft meer dan voldoende om ook hout te kunnen snijden. Je hoeft je ogen echt niet op steeltjes te hebben en de oren alleen maar een beetje gespitst om reeksen van wetmatigheden in het gedrag van mannen in groepen te onderkennen. En dan gaat het niet eens aan om daarin gradaties en nuances aan te brengen. Met een simpele schets en een enkel gebaar is al snel helder gemaakt waar bij hen in zijn algemeen de schoen wringt. Basis is de wedijver, de concurrentie, de competitie.

Wie is de sterkste, de grootste, de knapste, de rijkste, het best gebekt, het slimst, enz. enz. Daar draait het hele groepsproces om. Zo simpel is het en ook nog overzichtelijk, zonder veel ruimte voor mitsen en maren en met een voorkeur voor de steunkleuren zwart en wit. Dat is de basis voor het gedrag van mannen zodra ze in groepen verkeren. Dan gaat het namelijk nog alleen maar om het antwoord op de vraag wie de mooiste auto heeft, wie succesvol bij vrouwen is, wie het meeste verdient, wie het vlotste babbelt, wie de beste en schuinste moppen kent, wie het gemakkelijkste en tegelijk zo veel mogelijk drank kan verdragen. En zo, dus door middel van die wedstrijdvorm waarbij het snoeven en overdrijven niet van de lucht is, komt de pikorde tot stand, welke voortdurend bevestigd wordt in het gedrag van al die mannen als dat die stilzwijgende code volgt. Waardoor het des te lastiger wordt voor diegenen die in zo’n sfeer niet meegaan omdat hun voorkeuren, hun denken en interesses nu eenmaal anders zijn. Dan wordt het toch ongemakkelijk om tot zo’n groep te behoren, hoewel ze voor het merendeel worden geduld, maar voor het overige niet meetellen, geen rol spelen. Want dat is weer het typische van zo’n groep mannen dat er niet uitgestoten wordt. Een vorm van solidariteit heerst er in principe wel. Behoudens die enkele uitzondering. Maar die heeft het er wel naar gemaakt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Mannen onder elkaar

 1. CasaSpider zegt:

  Denk jij dat een willekeurig vrouwengezelschap geen hierarchie kent?

 2. Sjoerd zegt:

  Er zijn zat vrouwen die gebruik maken van hun charmes om dat voor elkaar te krijgen wat een man niet lukt. Wij kunnen er ook niets aan doen dat we een heel leven lang achter onze lul moet aanlopen…

 3. mack zegt:

  Ik heb door F.B. best wel wat meer inzicht gekregen in de mannelijke soort. Waarom ze dingen bepaalde dingen doen. Het zijn wolven in schaapskleren. Wat ik nog niet goed snap is dat er legio vrouwen lijken te zijn die er helemaal geen probleem van maken dat een man een jager is en vol met testosteron zitten. Die willen graag onderdanig blijven aan hem, lijkt het wel. Het zijn niet alleen mannen die de bevoorrechte positie in stand houden. Verder moet je hier ook niet te vaak mee bezig zijn, dan wordt je tureluurs.

 4. Margo zegt:

  Er zijn inderdaad veel vrouwen die op ‘foute’ mannen schijnen te vallen. Erg aantrekkelijk kennelijk voor een bepaald type vrouw. Soort zoekt soort denk ik.

 5. Margo zegt:

  @Mack: dingen dingen?

 6. Frankie zegt:

  Het ligt in de praktijk helaas wel veel genuanceerder dan dit. Er is een slag mannen dat met vrouwelijke trekken probeert de andere sekse voor zich te winnen. De gentleman, de wollige spiritueel, de opportufeminist en ga zo maar door. Mooi dat ik mijn ogen dus wel op steeltjes heb en houd.

  • robschimmert zegt:

   Ja, hallo, vertel mij wat. IK leef al bijna veertig jaar met vier vrouwen om mij heen. Moet ik van die ervaring en beleving dan hier een essay maken? Ik moet en kan hier het vuurtje slechts met een enkele pennestreek aan het branden krijgen. Ook omwille van de leesbaarheid en overzichtelijkheid…..

 7. Mack zegt:

  Rob, we kunnen er ook niks aan doen dat we zo geboren zijn. We zullen het ermee moeten doen. Ombouwen vind ik geen optie.

 8. Mack zegt:

  Als jij al die tijd tussen vier vrouwen hebt geleefd vind ik dat je gratie moet krijgen van dit sjabloon. šŸ˜‰

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s