Van scan tot scan

Het is alweer geruime tijd geleden dat ik hier iets meldde over de gezondheidstoestand van mijn vrouw. Daar was ook weinig aanleiding toe. Hoogstens vormde ze een aanknopingspunt om wat meer te vertellen over het toch wat veranderde reilen en zeilen bij ons hier thuis, over onze gewijzigde levenshouding welke nog het meest tot uitdrukking kwam in het van dag tot dag leven en in het afvinken van iedere dag die ook weer door ons was binnengehaald. Sinds gisteren is daar toch wat verandering in gekomen, in die zin dat ons perspectief, onze horizon zich toch weer wat lijkt te verruimen. Wat zijn oorzaak vindt in de bevindingen uit de CT – scan die mijn vrouw vorige week heeft ondergaan. Daaruit bleek dat de tumor die ons leven in februari zo op de kop zette, kleiner is geworden ten opzichte van de vorige scan, dat lever en longen nog altijd onverdacht, zoals dat heet, en schoon zijn, terwijl de uitzaaiingen in de botten ook geen reden tot grotere zorg geven. Wat tot de konklusie leidde dat er geen aanleiding was om weer met een chemotherapie te starten, dus met de toediening van de huidige medicatie voort te gaan om zo de kanker onder kontrole te houden en te beheersen.

Het vraagt weinig verbeeldingskracht om te begrijpen welke impact deze mededeling op ons had. Het betekende namelijk dat mijn vrouw zo maar een volgende drie maanden, dus tot de eerstkomende scan, de gelegenheid krijgt om verder te herstellen en aan te sterken van een eerdere chemotherapie die begin juli eindigde, om een eventueel volgende chemotherapie beter te kunnen ondergaan. Waarvoor je inderdaad behoorlijk wat reserve en body plus incasseringsvermogen achter de hand moet hebben en houden. Verder kregen wij zo ook een gevoel dat de zorg – en hulpverleners rondom ons wat greep beginnen te krijgen op het ziekteproces van mijn vrouw, met de medicaties middelen hebben om dat te stabiliseren dan wel binnen de perken te houden. En last but not least hebben we gewoon tijd tot de volgende CT – scan die dus in januari plaats zal vinden. Waardoor onze horizon zo maar verlengd wordt van de dag waarbij wij leefden tot een van drie maanden. In plaats van dag tot dag, kunnen we nu, zo lijkt het, gaan leven van scan tot scan. En dat is nog altijd negentig keer verder vooruit dan we de laatste tijd gewend waren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Van scan tot scan

 1. mack zegt:

  Super. Een korte vakantie misschien?

 2. Sjoerd zegt:

  Dat zijn fijne dingen om te horen. Iedere keer als wij je huis voorbij rijden denk ik daar aan.

 3. Laurent zegt:

  Dat is goed nieuws! Mijn vriendin Judy moet momenteel precies zo leven; vrijwel dezelfde uitzaaiïngen ook, trouwens.

 4. RadaR zegt:

  Goed nieuws is in deze tijden extra waardevol. ! En goed nieuws is dit.

 5. fien zegt:

  Geniet even van deze mooie dagen en van elkaar Rob.
  En na een leven, waarin het voor onze generatie vanzelfsprekend was dat de vrouwen het huishoudelijk deel op zich namen, valt het niet mee om in een hele korte tijd al die taken over te moeten nemen.
  Volgens mij doe jij het met verve.( En is het voor mij een aandachtspunt om zaken uit handen te geven. En niet denken dat je het beter en vlugger kunt.)
  En uit al die logjes over de ziekte van je vrouw lees ik dat je alles met heel veel liefde doet.
  Samen sterk.

 6. Positief nieuws, in jouw woorden: het glas is en blijft half vol !!! Dat hield je mij immers ook steeds voor en dat was tot nu toe een juiste benadering. Een zekere rust is nu jullie deel en wij delen deze gemoedstoestand van harte !!!!

 7. Frankie zegt:

  Van dag tot dag leven is voor niemand een slecht idee hoor. Men kan immers morgen zomaar onder een tram lopen of iets van dien aard. Maar, – en dat is even waar – zonder perspectiefbeleving wordt het leven wel een loodzware zo niet bijkans onmogelijke opgaaf voor de moderne mens, daar weet ik het nodige van. Geweldig goed nieuws over de scan-uitslag, dat bovenal! Ik ben heel blij voor jullie en wens jullie ontspannen maanden (en meer!) toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s