Rock ’n roll in Nederland

Normaal gesproken doe ik hier nooit aan reclame. Maar nu maak ik daar toch een uitzondering op omdat het om een leuk initiatief en een interessant stukje geschiedschrijving gaat dat werd vastgelegd in een nieuw boek “Van Koempelrock tot Klompenrock” en dat met name de Nederlandse rock ’n roll uit de periode 1955 – 1965 behandelt. Op de kaft is de volgende tekst en toelichting te lezen die al genoeg zegt over het boek zelf en de intenties van de schrijver:

‘Terug naar de tijd dat ‘teenager’ de nieuwe aanduiding was voor de jeugd en daarmee de tieners een eigen identiteit gaf. Eigen muziek (rock & roll), afwijkende kleding en haardracht, eigen magazines en amusement op radio en TV, speciaal voor hen.
Aan de hand van interviews met oud-bandleden en andere belangrijke personages van de Nederlandse rock & roll, worden de jaren vijftig en zestig herbeleefd: hoe de rock & roll de maatschappij veranderde. Jongeren hadden opeens partys en eigen bandjes. De nozems en bakvissen maakten zich los van het gezag. De ouderen bekeken het met achterdocht. Psychologen moesten hen uitleg geven over de invloed van het nieuwe fenomeen uit Amerika, dat aanvankelijk door radio, TV en pers verdoemd werd. De auteur, Henri Smeets, die reeds de encyclopedie ‘Rock & Roll Rond De Wereld’ op zijn naam heeft staan, heeft een deel van zijn Heerlens Internationaal Rock & Roll Archief, dat tot de grootste archieven van Nederland behoort inzake Nederlandse rock & roll, geopend. Unieke foto’s uit dit archief en uit de plakboeken van zijn gesprekspartners tonen de teenagers van toen, die de weg vrij maakten voor de jeugd van nu.

Het boek wordt in twee versies uitgebracht en is via de bekende kanalen, de reguliere boekhandel en internet, verkrijgbaar. Het telt 350 pagina’s waarvan 84 pagina’s gevuld zijn met ongeveer 350 foto’s, en het is uitgevoerd in glanzend papier. De kleurenversie heeft een blauwe cover en kost 36.50 euro, terwijl de zwart-wit uitgave een zwarte cover heeft, uiteraard alleen zwart-wit foto’s bevat en een prijs van 22.50 euro kent. Een must have voor de ware liefhebber met name gezien al die namen die al lang hoog en breed vergeten leken en rond wie weer de fraaiste verhalen en anecdotes worden opgehaald.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s