Een verlate kennismaking

Ik kan me af en toe nog best voor de kop slaan. Van ergernis, onbegrip en stomme verbazing tegelijk omdat ik er dan met mijn pet en mijn verstand niet bij kan dat iets mij al mijn hele leven is ontgaan. Uiteraard op een gebied waar ik belangstelling voor heb en waar ik mij al die jaren toch redelijk in dacht te hebben verdiept. Wat op een kwade dag zo maar blijkt tegen te vallen. Zo’n dag was er gisteren voor mij een en ik kan er eerlijk gezegd nog niet over uit dat zoiets mij overkwam. Het hele verhaal, dus het begin van mijn ongeloof, neemt afgelopen vrijdag een aanvang in de boekenbijlage van NRC Handelsblad. Daarin vertelt tv-producent Bert van der Veer over het boek dat een grote invloed op hem heeft gehad, zijn leven als het ware heeft veranderd. Ik las het wel maar sloeg er verder geen acht op. Ik nam het voor kennisgeving aan. Zo niet mijn vrouw die dat boek graag wilde hebben en het dus bestelde bij onze boekhandel in Valkenburg. ‘De eeuwige bron’ van Ayn Rand. Ik geloofde het wel en was het al half en half vergeten toen wij vandaag een telefoontje kregen dat we het konden komen halen. Waarna alles in een stroomversnelling kwam.

Want met het boek in de hand werd mij het verhaal van die van der Veer alleen maar duidelijker, omdat de schrijfster en nog meer haar boeken door de Amerikanen werden beschouwd als het belangrijkste werk dat er na de Bijbel bestond en uitgegeven was. En toen ik vervolgens las dat die Ayn Rand naast schrijfster ook een vooraanstaand filosofe was die beschouwd werd als de grondlegster van het Objectivisme dat de basis zou vormen van het neo-kapitalisme dat in de Verenigde Staten met en na Reagan vaste voet aan de grond kreeg, werd mij pas goed duidelijk met wat voor iemand ik hier van doen had en hoe belangrijk ze was gezien het feit dat zij bijvoorbeeld voor Alan Greenspan de grote inspiratiebron vormde. En zo was bij mij de verwarring compleet omdat het bestaan van deze dame, die van 1905 tot 1982 leefde, mij volledig was ontgaan, dat ik er nooit iets van had geweten. Wat tegelijk ook een hoopvol signaal inhield omdat je kennelijk zelfs op mijn leeftijd nog altijd verbaasd kan worden, ook door jezelf en je onwetendheid. Dus wie weet wat de toekomst voor mij nog in petto heeft. Ik laat mij daarom wat graag nog eens zo verrassen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Een verlate kennismaking

 1. Mack zegt:

  Of: Rob komt overal te laat achter. (1)

 2. Sjoerd zegt:

  Ik moet toegeven, ze is ook volledig aan mijn aandacht ontsnapt…

 3. RadaR zegt:

  Dit monster is mede de architect van wat we sinds Reaganomics over ons heen hebben gekregen. Alan Greenspan was haar volledig toegewijde slaaf. Rand en Greenspan hebben good old Bill Clinton van het sociale pad naar de Nieuwe Weg geleid. Ik doe dat niet snel, maar in dit geval geldt: I spit on her grave !

  • robschimmert zegt:

   Ze heeft hoogstens een denkmethode, een idee verwoord dat vorm heeft gekregen door Greenspan en de club rond Reagan. Je kunt Nietzsche toch ook niet verwijten dat de nazi’s met zijn gedachtengoed aan de haal zijn gegaan? Hoogstens kun je wat aan te merken hebben op de inhoud van zijn filosofie. En zo ligt het volgens mij ook bij Ayn Rand en bij Stuart Mill, die door de liberalen (tot en met de VVD) geadopteerd werd als de founding father van hun heilsleer. Wat baarlijke onzin is.

   • RadaR zegt:

    Waarmee je Ayn Rand vergelijkt met mensen waarmee ze niet vergeleken kan en mag worden. De vrouw was [ik zei het niet voor niets] een monster, letterlijk en figuurlijk. Contactgestoord als ze was predikte ze het ik-denken, alles was toegestaan ongeacht de consequenties voor anderen. En daarin ging ze verder dan enig ander, normaal denkend en functionerend mens zou gaan. Wat niets met brille te maken heeft maar alles met complete gekte. En je schat het verkeerd in als je stelt, dat Greenspan aan de “denkmethode” van Rand een slinger gaf. Het was Rand all the way en Greenspan deed gewoon wat hem verteld werd. Er is niemand, die met Rands filosofie aan de haal is gegaan. Je verwart meen ik de situatie, want pas later zijn Greenspan-vrienden als Larry Summers de verfijning van Rands ik-denken gaan uitvoeren om dat vervolgens tot het “ideale” economische wonder te maken. Waarin dat ik-denken, maar daar zul je alles van af weten, voor de volle 100% was verwerkt.
    Het is verfoeilijk, dat dit monster van Russische afkomst binnen bepaalde kringen nog enige waardering krijgt. Niet van mij, want ik zei het al en doe het nog eens: I spit on her grave.

 4. robschimmert zegt:

  @ RadaR:
  Jouw reactie verraadt veel kennis van haar werk en denken. Ik ben zover bij lange na niet, omdat ik nog nooit van haar had gehoord. De stelligheid van jouw beweringen intrigeert mij zo dat ik me meer in dit fenomeen ga verdiepen. Wat ook betekent dat ik haar werk wel zal lezen. Want hoe wil je anders tot een oordeel komen? Dat heb ik ook gedaan met boeken van een ander fout figuur, Celine, die – dat moet gezegd – wel wist wat schrijven was, maar verder de richting behoorlijk kwijt was geraakt.

  • RadaR zegt:

   Oh, laat helder zijn dat je vooral je eigen mening moet vormen. Ik vormde de mijne en ging daarbij niet over één nacht ijs. Ik schat in dat jij dat ook niet zal doen, maar desondanks tot een compleet andere mening kunt komen. Waarmee de discussie over deze Dracula-versie van de tuinman uit Being there [magistrale rol van wijlen Peter Sellers] , die met het debiteren van spreukjes uit zijn moeders koker het tot adviseur van de Amerikaanse president bracht, wat mij betreft eindigt. Het is jammer, dat mijn archief grotendeels is verdwenen, want nog geen jaar geleden vormde Rand het onderwerp van een log, waarin een clip van een interview met haar was opgenomen. Een eye-opener, die clip.
   Veel “genoegen” met het doorworstelen van de eeuwige bron.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s