Het krediet van Leers

Van het door hem in Maastricht zo zorgvuldig opgebouwde en gestoffeerde imago is niet veel meer over. Was hij anderhalf jaar geleden nog de grote meneer waar die hele stad met pijn in het hart afscheid van nam, nu ligt dat beeld compleet aan gruzelementen, niet in de laatste plaats door zijn eigen toedoen, door de eigen stommiteit van Gerd Leers. Want natuurlijk was dat beeld al hevig aan het wankelen gebracht, in elk geval uit het lood geslagen toen hij diep gebogen in het spoor van Verhagen namens het CDA toetrad tot dat meest rechtse kabinet van na de oorlog. Na ze jarenlang voor de borst te hebben gehouden, liet hij zich stevig in de kaart kijken, legde hij ze zelfs op tafel. Macht verslaaft, wordt wel eens gezegd. Zeker bij deze Leers die daar ook wat graag zijn standpunten en meningen voor inlevert, blijkt momenteel meer en meer. Want streed hij als burgemeester van Maastricht nog te vuur en te zwaard voor die asielzoeker die geheel in de knel was geraakt en nam hij vanuit die positie ook vaker het asiel – en immigratiebeleid scherp op de korrel, nu ziet hij als minister er geen been in om een draai van 180 graden te maken en het beleid uit te voeren, zelfs in aangescherpte vorm, dat hij eerder zo bekritiseerde.

Zoals je er ook niet van opkijken moet dat hij zich even gemakkelijk schaart achter het nieuwe antidrugsbeleid, waar hij tot voor een jaar terug zo hartgrondig voor gedogen pleitte. Een blad aan de boom is er niks bij, maar Leers krijgt het voor mekaar om bij een beetje tegenwind of als het hem in zijn kraam te pas komt, gewoon en zonder aarzelen draaien te maken. En voor diep door het stof gaan schrikt hij evenmin terug. Nee, hij is er zelfs flink genoeg voor om en plein public te verkondigen hoe hij, vent van in de zestig, als een drol, als een schooljongen werd teruggefloten door zijn baas, Mark Rutte, en naar Geert Wilders werd gestuurd omdat die op zijn teentjes was getrapt over meningen van Leers over immigratie, die wat hem betreft onzinnig waren en geen pas gaven. Aan welke opdracht Gerd dan ook graag gehoor aan gaf om vervolgens een naar zijn zeggen goed gesprek met Wilders te hebben. Wat op zich al verwonderlijk is en laat zien hoe diep je kunt zinken omdat deze slechts in kreten en zekerheden pleegt te spreken. Dat moet wel liggen aan beeldvorming, die bij Leers wordt bepaald door een minimum aan zelfrespect en een maximum aan overlevingsdrang. Want hij wil o zo graag in Maastricht in zijn riant verblijf op Campagne blijven wonen. Daar heeft hij nog dat beetje krediet bij de hand dat elders al in rook is opgegaan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het krediet van Leers

 1. Sjoerd zegt:

  Volgens mij was dat krediet al een hele tijd naar de haaien…

 2. Ximaar zegt:

  Zelf denk ik dat het wat anders zit. Dwz dat Leers is aangetrokken om vanuit het CDA enige invloed op Wilders uit te oefenen. Wilders heeft zijn populariteit in Limburg te danken aan het feit dat ie Limburger is. Voor Leers is dat niet anders. Naar mijn idee heeft Verhagen (die dat Limburgs provincialisme goed begrijpt) tegen Leers gezegd: Kom naar Den Haag we hebben daar je hulp hard nodig anders holt Wilders nog meer het CDA (en vooral het CDA in Limburg) uit. Leers die toch al in problemen was geraakt was beschikbaar en kreeg veel steun van de bevolking in Maastricht. Ik denk dat hij in zijn ogen geen nee kon zeggen en dat juist zijn portefuille het speerpunt van Wilders bevat en dat anderen daar minder invloed op uitvoeren dan Leers.

  Maar de club rond Wilders snapt deze truc van Verhagen ook. Dus voert Wilders moeiteloos oppositie tegen Leers, die hij zeker als een geduchte concurrent ziet. Vervolgens komen er politieke (steek-)spelletjes om elkaar te beschadigen en dan is het maar de vraag wie daar het meeste schade van heeft. En die vraag moet je niet beantwoorden met Wlders of Leers, maar met PVV of CDA. En het is duidelijk die laatste die bijna volledig in de afgrond is geduwd. Landelijk is dat met de peilingen duidelijk, waarschijnlijk is dat proviciaal in Limburg ook zo, maar die cijfers heb ik niet.

  En Leers probeert niet meer dan te redden wat er te redden valt voor het CDA. Niet voor hemzelf en niet voor het landsbelang. En bij dat redden gedraagt ie zich als glibberaal. Waarschijnlijk omdat er geen andere mogelijkheid is, maar misschien ook omdat die aanpak al jaren de aanpak van zijn opperhoofd Verhagen is. Diep treurig om te zien.

  • robschimmert zegt:

   Ik moet je zeggen dat ik het een heel slimme analyse vind, die wel eens heel dicht tegen de waarheid aan kon zitten. Jammer alleen dat dat niet verifieerbaar is omdat de hoofdrolspelers hun mond daarover zullen houden.

   • Ximaar zegt:

    @Rob: Mogelijk krijgen we het pas over een jaar of 20 bij stukjes en beetjes te weten via biografiën. Zelf vind zie ik er logisch oorzaak-en-gevolg verbanden in. Gecombineert met de gebeurtenissen is dat is voor mij de enige verificatie. Maar voor veel gezeur van Ferry Mingelen is dat niet anders. Eigenlijk vind ik die club van politieke correspondenten erg zwak. Ze doen in mijn ogen weinig aan goed diepte-onderzoek. Krijgen ze warschijnlijk geen tijd meer voor. Maar zeker toen Leers minister op juist dat ministerie werd had de pers beter door moeten spitten op de vraag waarom.

    Omgekeerd denk ik ook dat ik vaak de verbanden zie die anderen (en zelfs de betrokkenen) niet zien. Die keuzes die in mijn stukje staan zijn niet in 1x door 1 persoon bedacht en later uitgevoerd. Het zijn verschillende keuzes op verschillende momenten door verschillende mensen. Deels weten ze van elkaar, maar deels ook niet. Ik denk dat dat vaak gezien wordt als achterkamertjesgedoe, wat volgens mij niet juist is. Het is gewoon niet in 1x op 1 plek bedacht en besloten. Politici en zeker Verhagen en Leers zijn opportunisten. Doen pas iets op het laatste moment om (in dit geval) hun partij te redden.

   • Ximaar zegt:

    Net zag ik bij DWDD van 12 okt dat Prem het op dit punt behoorlijk met me eens was. 🙂

 3. Laurent zegt:

  Zijn afgang is in elk geval compleet. Als hij een beetje zelfrespect had gehad had-ie toch tegen Rutte gezegd dat Wilders hem kon bellen als-ie een probleem had? Dat-ie een eind ophoepelt met zijn achterlijke tweets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s