Een winterse houdgreep

De Indian summer ligt koud achter ons en de eerste bladeren beginnen te vallen. Dus het uitgelezen moment voor weerprofeten die er als de kippen bij willen zijn om ons hun verwachting van een vreselijk strenge winter aan te praten. Ze moeten ten slotte wat doen om zich te onderscheiden op die markt van weersvoorspellingen, die immers helemaal vrij gegeven is en waar als gevolg daarvan de concurrentie moordend is. Vandaar dat we er vandaag aan moesten geloven en al vast op scherp werden gezet voor de nadering van bar koude maanden met voorziene temperaturen van zeker min 23 graden. En natuurlijk heeft dat direkt effekt. Want voor een deel zijn we toch goedgelovig en als we dat al niet zijn, dan willen we in elk geval niet minder bijdehand zijn dan de buren of onze kollega’s waardoor er als de wiedeweerga zakken en nog eens zakken strooizout worden ingekocht en de winterbanden van stal gehaald. Omdat we niet achter het net willen vissen om dan voor joker te staan. En wat in het klein al zo gebeurt, komt in het groot even gemakkelijk op gang, waardoor bijvoorbeeld energiemaatschappijen hun stroom – en gasinkopen meteen al op die enkele langetermijnweersvoorspelling afstemmen. Met in hun spoor uiteraard de bus -, rail – en trambedrijven die natuurlijk ook alles doen om een pleefiguur te voorkomen.

En evenzo de gemeenten die zich met vele miljoenen kilo’s strooizout extra proberen in te dekken, want op van de zenuwen worden als er maar een weerman of weervrouw die scheet laat die doet denken aan de mogelijke komst van een strenge winter. Waarmee de hele carroussel louter en alleen draait op de schrik en de vrees voor een publieke opinie die genadeloos zal zijn als er tijdens bar weer niet de service wordt verleend die men nu eenmaal altijd ontvangt. Zo goed is men het langzaamaan gewend geraakt dat een afwijking niet meer wordt geduld. Welk ongenoegen dan nog eens wordt uitvergroot door de media die inmiddels de stem des volks zijn geworden omdat dat commercieel interessant blijkt te zijn. Een mens ziet zijn eigen mening en ervaring immers het liefste terug en bij voorkeur versterkt in de roep om het rollen van koppen, als zaken dus niet naar zijn wens zijn verlopen. Met als gevolg die houdgreep waarin alles dat zich met publieke dienstverlening bemoeit, zich nu al bevindt omdat er ergens een weerman is opgestaan die het tijd vond om een barre winter aan te kondigen. Wat uiteraard zijn plaats krijgt in de media, die aldus zo’n hele hype in het leven roepen en dat maanden aaneen zo houden, omdat dat nu eenmaal loont en ultieme macht bezorgt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een winterse houdgreep

 1. Sjoerd zegt:

  En dat wordt allemaal gezegd door iemand die als eerste de winterbanden op de auto heeft liggen terwijl het nog volop zomer was.

  • robschimmert zegt:

   Klopt, maar in dit geval brak de nood de wet. Ik moest toch in de garage zijn voor een stevige reparatie en dan is het onzin om een maand later terug te komen voor winterbanden. Zo ongeveer.

 2. RadaR zegt:

  “In general” vind ik het leuker als dingen je overkomen. Dat vooraf aanleveren van over het algemeen waardeloze voospellingen [of het nu weer, economie, een mogelijke europese titel van Oranje of de winnaar van welk plat zangspelletje ook betreft] haalt slechts de spanning naar voren.
  Om vervolgens in vrijwel 100% van de gevallen te constateren, dat het om opgeklopte niksigheden gaat. Life is made a soap …… en we weten het en hebben onze rol te vervullen. Ik heb alvast een extra dikke winterjas, een stapeltje truien en 4 lange jaeger onderbroeken besteld. Ik heb al mijn haar nog dus een muts is nog niet nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s