De bedrijvigheid overdag

Het zal mij niet alleen opvallen. Ik zie het eigenlijk al mijn hele leven, zeg maar vanaf het moment dat ik in Amsterdam ging studeren, midden zestiger jaren. Het sprong mij toen al in het oog en daarna is het er niet minder op geworden waardoor het mij erg zou verbazen als het bij mij alleen vragen opriep en ook nog altijd oproept. Want wennen doe ik er niet aan. Vanmiddag overviel mij dat gevoel ook weer toen ik Heerlen binnenreed en even bij C & A rondliep, rond een uur of half drie, dus op een tijdstip dat ieder toch geacht wordt met zijn dagelijkse bezigheden aan de gang te zijn. Op het werk of op school of op wat voor een plek ook. Des te verwonderlijker daarom de volle parkeerplaatsen, de drukte op de A79 en op de stadsrondweg en niet in de laatste plaats in het winkelcentrum ’t Loon zelf, waar die C & A – vestiging zich bevindt. Wat dan ook nog een momentopname was waarvan het beeld niet vertekend kon zijn omdat noch de Belgen noch de Duitsers een vrije dag hadden. Want dan wil het hier in Zuid – Limburg wel eens vollopen. Maar niets daarvan, waardoor het een dag als alle dagen was op die plek ergens in Nederland.

In Heerlen deze keer, dat als representatief mocht worden beschouwd voor de rest van het land, waar net zo’n straatbeeld met al die mensen, een gelijke bedrijvigheid kon worden verwacht als zich hier voor mijn ogen ontrolde op eenzelfde manier als ik dus al jaren overdag zie. Logisch dat dat ook vandaag weer bij mij de vraag ontlokte of al die mensen niet aan het werk moesten en hoe, waar en wanneer in Nederland het geld wordt verdiend. Wat voor mij eigenlijk alleen maar meer klemde door de wetenschap dat de echte drukte en bedrijvigheid, welke ik hier al enigszins zag, zich in feite echt manifesteert in het Westen van het land, in de Randstad met haar overvolle wegen overdag en de druk bevolkte winkelstraten op dit vroege middaguur. Niet te geloven was en is het voor mij dat dit een vrij normaal beeld is. Zouden al die mensen die ik al zo lang en herhaaldelijk in grote getale zie, met verlof, ziek dan wel gepensioneerd zijn of in wisseldienst werken? Is dit dan het gezicht van de 24 uurs – economie? Moet ik mij dat bij die drukte overdag voorstellen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De bedrijvigheid overdag

 1. Sjoerd zegt:

  Dan moet je in de ochtend eens om een uur of zeven van Heerlen naar Urmond rijden. Dan zie je pas hoe druk het echt is.

  • robschimmert zegt:

   Ga eens op een aardige doordeweekse dag nar het Pancratiusplein in Heerlen en zie de terrassen dan allemaal vol zitten. Dan is het toch logisch dat de vraag opkomt of er in Nederland nog gewerkt of gestudeerd wordt? En dan heb ik het nog over Heerlen. Dus om maar te zwijgen over bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Utrecht, waar dan het leven helemaal lijkt stil te staan en plaats maakt voor de bedrijvigheid van het kletsen en koffie of bier drinken.

 2. Laurent zegt:

  In Eindhoven moet je ook niet denken dat je door de week heel makkelijk een plek op een terrasje vindt, inderdaad. Vreemd.

 3. julia zegt:

  Ik verbaas me ook al jaren over de drukte overdag. Niet alleen in het centrum van mijn woonplaats Haarlem, maar ook ver daarbuiten. Het lijkt erop dat er niemand werkt en al die scholieren spijbelen. Maar ja, tegenwoordig kun je ook vanaf je mobiel werken, dus misschien vertekent dat de boel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s