Schippers en de huisartsen

De tijd dat de huisarts een hele meneer was, een notabele met een onderscheiden positie, ligt ver achter ons. De waardering voor het beroep als zodanig, voor de verantwoordelijkheid die erin opgeloten ligt, is onverkort hetzelfde gebleven. Dat valt alleen al af te leiden uit het enkele feit dat de gezondheidszorg voor de Nederlander als een van de belangrijkste aandachtsgebieden voor de politiek wordt aangemerkt, in die zin dat er waarde aan wordt gehecht om haar op het hoge niveau te houden waaraan men door de jaren heen gewend is, ook al zou dit geld, stevig wat geld kosten. En daar begint het dan ook meteen te wringen. Want tegen de maatschappelijke verdrukking in wil de huidige VVD-minister van Volksgezondheid, Schippers, bij iedere huisarts zo’n twintigduizend euro weghalen om op haar begroting 132 miljoen te kunnen besparen. Welke maatregel min of meer suggereert dat die huisartsen zulke filmsterrensalarissen hebben dat zij die twintigduizend euro minder best kunnen lijden. Hoe anders blijkt hun werkelijkheid te zijn en dit ministerieel voornemen daarom des te dwazer.

Want gemiddeld verdient een zelfstandig gevestigde huisarts om en nabij de 100.000 euro bruto, waarvan hij en zijn gezin wel moeten leven, terwijl hij van dat geld ook het pand, de apparatuur en zijn assistenten dient te betalen. Dan hebben we het nog niet gehad over zijn pensioen – en andere verzekeringen die hij wel helemaal zelf moet aangaan. Waardoor er bottom line niet zo gek veel over blijft om daar de grote meneer van uit te hangen. En wie als huisarts in dienst is bij een gezondheidscentrum of een grotere praktijk, zal per jaar op een inkomen van tussen de 60.000 en 80.000 euro kunnen rekenen. Wat bepaald ook geen vetpot is, zeker als je dat inkomen afzet tegen de verantwoordelijkheden en de afbreukrisico’s die met zulk werk samenhangen. Zodat dat plan van die mevrouw Schippers inderdaad echt nergens op lijkt en op gespannen voet staat met de maatschappelijke wens in zijn algemeenheid en met de wrange werkelijkheid van de huisartsen, die het idee van een royaal leven al lang achter zich hebben gelaten. Maar kom daar niet bij de VVD om. Want die partij glorieert slechts bij de gratie van en met één been in het verleden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Schippers en de huisartsen

  1. mack zegt:

    Ik heb geen huisartsenpraktijk als klant maar het lijkt me toch sterk dat hij van die 100.000 bruto nog zijn pand en zijn assistente moet betalen. Ik weet wel zeker dat dat niet zo is. Ik denk dat ze alleen nog belasting en pensioen moeten betalen. Dus hun inkomen is best ruim. Schippers kan het beter bij de specialisten weghalen. Of bij de tandartsen. Of nog beter, helemaal niet.

  2. mack zegt:

    Even mijn link wijzigen, die stond niet goed (vanaf deze pc)

  3. Sjoerd zegt:

    Als ik kijk naar de kasten waarin ze wonen kan dat alles niet van die 100.000. Daar geloof ik niets van.

  4. Mack zegt:

    Mijn huisarts woont ook in een vrijstaande kast. Hij is net iets ouder dan ik maar hij woont er al jaren. Ik gun het hem van harte, daar niet van, maar vraag me niet om financieel medelijden.

    Ik heb even zitten zoeken in de Limburger en daar staat dat een huisarts in loondienst zo’n 70.000 bruto verdient, en eentje met een eigen praktijk 100.000 euro. Dat laatste is nettowinst voor belastingen, dus daar hoeft hij echt geen assistente meer van te betalen. Die 100.000 is voor hem brutoinkomen vóór belasting.

    Niet dat ik vind dat ze daar 20.000 euro vanaf mogen halen, maar ik ga echt geen medelijden met ze hebben. Ze hebben een prima inkomen.

    • robschimmert zegt:

      Zoals je hebt gezien, heb ik dat inkomen ook gerelateerd aan verantwoordelijkheid en afbreukrisico. Een beetje functiewaardering dus. Nou, als ik dan de vergelijking trek met wat acht jaar geleden usance was in het bedrijfsleven of in de bank – en verzekeringswereld voor banen die echt wel minder om het lijf hebben dan de baan van een huisarts, dan schrik ik mij werkelijk rot. Ook omdat ik me niet kan voorstellen dat het in die acht jaar met de salarissen in de marktsector minder is geworden. En dan vind ik het helemaal een grof schandaal dat juist daar het geld met bakken gehaald wordt, waar wij met zijn allen van vinden dat daar echt belangrijk werk wordt verricht. in de eerstelijns gezondheidszorg dus.

  5. Mack zegt:

    Ik vind een inkomen van 100.000 voor hun verantwoordelijkheid prima. Dat er in het bedrijfsleven buitensporig wordt verdiend is een ander verhaal. Dat vind ik ook. Maar specialisten en tandartsen verdienen ook buitensporig in vergelijking met een huisarts. De huisarts is normaal gebleven, de rest niet. Maar goed, een huisarts is ook een roeping, en dat is marketing-manager niet.

    • robschimmert zegt:

      Nou, dan is het dus zonneklaar waar het geld gehaald moet worden. Dus niet bij de huisartsen die goed bezig zijn en daarvoor naar behoren worden beloond. Want zo zet Schippers de wereld duidelijk op zijn kop.

  6. Mack zegt:

    Precies. We moeten de norm wel even de norm houden. Het probleem is wel dat het bedrijfsleven alles zelf mag uitmaken. Want ze maken zelf de winsten en consumenten zijn niet verplicht hun produkten te kopen. Bovendien is er concurrentie dus de consument mag naar een ander. Soms is dat wel heel lastig om een overstap te maken. Ach ik weet het ook allemaal niet. Hier zou ik wel eens met prof. Heertje over willen praten.

  7. Persoonlijk vind ik 100.000 euro bruto voor iemand met een universitaire studie niet echt riant. Daarbij komt nog dat het géén acht tot vijf baan is. De huisarts ook nog ondernemer is en als hij niet werkt, ook niet eet. Dat wil m.i. zeggen dat hij dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen enz.. moet betalen. Ook meen ik ooit gehoord te hebben dat ze een duur verplicht pensioenfonds hebben wat na pensionering ook nog eens niet veel uitkeert. Eerlijker zou zijn geweest als het netto jaarsalaris en/of het gemiddelde netto uurloon zou zijn vermeld. Dan zouden veel mensen zich niet zo blind staren op bruto 100.000 euro. Volgens mij is Schippers toch verkeerd bezig.

    • mack zegt:

      Frank: ik ken ze met een universitaire studie die het met bijstand moeten doen. Nu doe je net alsof iedereen met een universitaire studie 100.000 bruto waard is. Dat lijkt me toch niet.

      • Mack: Ze hebben door studie voldoende geïnvesteerd lijkt me om een riant salaris te kunnen/mogen verdienen. Dat het niet voor ieder is weggelegd weet ik ook. Er wordt hier ook nog gediscussieerd of de assistente daar nu wel of niet van betaald moet worden, een onduidelijkheid dus. Voor zover ik weet moet die er nog wel van betaald worden. Daarom schreef ik ook dat ik eigenlijk netto bedragen wilde zien. Dan pas kunnen we echt vergelijken. Overigens gun ik iedereen een goed salaris, ook mensen met minder studiecapaciteiten. Maar we weten beiden dat dit in de praktijk vaak zo niet werkt.

  8. Mack zegt:

    @Frank: de assistente hoeft er niet van betaald te worden. Het is het brutoinkomen, dat is bij een zelfstandige zonder bv gelijk aan de nettowinst. Dus alleen de belasting en de pensioenen moeten er nog af, maar dat moet juist bij iedereen. En voor het juiste vergelijk moet je juist bruto-inkomens vergelijken, niet de netto-inkomens. Want iemand kan een laag netto-inkomen hebben maar daar kan een voorziening vanaf zijn die een ander nog zelf moet betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s