Macchiavelli in Roermond

Het is bijna te ongelooflijk voor woorden dat het nog zo lang heeft stand kunnen houden en nu eindelijk boven tafel is getrokken door Dagblad de Limburger. Hoewel dat ook weer niet zo verwonderlijk is omdat de man in de straat in Roermond al tien, twintig jaar terug zijn ogen niet kon geloven bij de staaltjes van machts- en vriendjespolitiek die in die gemeente ten beste werden gegeven, met VVD’er Jos van Rey als stralend middelpunt. Want die had daar wel alle touwtjes in handen en deelde de lakens pontificaal uit. Met ongekend succes terwijl de hele gemeente sprakeloos toekeek hoe hij mateloos zijn gang bleef gaan met als lijfspreuk: “Wie doet me wat?” En het hield ook niet op. Succes bracht volgend succes teweeg. Macht creëerde macht. Bleef uiteraard getekend Jos van Rey, die wethouder in Roermond werd en nog altijd is, tegelijk zitting had en heeft in Provinciale Staten en het Eerste Kamerwerk er sinds kort ook nog even bij doet. Een ware duivelskunstenaar die Jos, die nog niet eens de Mulo heeft afgemaakt, maar goed aan de weet is gekomen waar Abraham de mosterd haalt. Hoe kon hij anders eigenaar worden van negentien vastgoedobjecten in zijn Roermond? En hoe kreeg hij het voor elkaar om aanmerkelijke belangen te verwerven in een flink aantal panden in de gemeente waar hij wethouder is? Ja, met zijn vastgoedbv die hij toch op afstand zou moeten hebben geplaatst. Maar het wordt allemaal nog veel vreemder als blijkt dat die van Rey dik bevriend is met een grote speler op de Roermondse vastgoedmarkt, ene Piet van Pol, in wiens villa in St. Tropez hij de afgelopen vijf, zes jaar zeker vijftien keer een vakantie heeft doorgebracht.

Verdacht of puur toeval? Wat onwaarschijnlijk lijkt als diezelfde Piet en Jos vaker samen zijn gesignaleerd op vastgoedbeurzen o.a in München, in welke laatste plaats onze Roermondse Macchiavelli zijn maatje Piet een paar keer aan het ziekbed bezocht. En hun gezamenlijk verschijnen in Lourdes, tot twee keer toe, zal alleen zijn bedoeld om de genade van de Heilige Maagd af te smeken over alle mooie en spannende plannetjes die beide heren nog in petto hadden. Levert dit al een opmerkelijk tableau op waarop van Rey schittert, de echte dimensie, de diepte dus, krijgt de hele tekening door de wetenschap dat hij als wethouder in zijn portefeuille Economische Zaken, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft en dat ook al weer twaalf jaar aan een stuk. Gekke Henkie die nog gelooft dat de ene hand niet de andere wast en dat er dus geen sprake zou zijn van belangenverstrengeling, wat diezelfde van Rey en zijn maatjes in het gemeentebestuur dus bij hoog en bij laag beweerden om het tij nog te keren. Maar de soep werd deze keer toch heter gegeten dan hij was opgediend. De smoesjes werden niet meer door de publieke opinie geslikt. Het monster dat hij eens had gebaard en zo lang gekoesterd, lustte hem kennelijk rauw en smeerde hem een onderzoek aan de broek, dat wel eens het eind van zijn glorietijd zal kunnen inluiden. En volkomen terecht.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Macchiavelli in Roermond

 1. mack zegt:

  Hoe zeg je “integer” eigenlijk in het Limburgs?

 2. Frankie zegt:

  O. Zo heb ik zeer onlangs een andere Roermondse machtsknakker, maar dan van de kerk, een schop onder zijn hulpbisschoppelijke, male chauvinist hol gegeven, zo over de horizon, van Roermond tot aan Rome. Na 17 jaar goed contact heb ik hem eindelijk uitgekotst. Een conservatieve bisschop en een hardcore feminist, dat moet wel een keer ontploffen, ondanks alle goede wil.

  Waar moet Jos van Rey worden heengeschopt, denk je? Zo over de horizon van Roermond tot aan St Tropez? Of toch liever de sloppen van Mumbay of zo, waar hij thuishoort?

 3. mack zegt:

  @Frankie: wil hij zijn boek nog terug?

 4. Frankie zegt:

  @ Mack

  Of hij het nou terugkrijgt of niet, hij gaat in de toekomst nog een heel ander wonder van OLV aanschouwen, waar hij beslist minder content over zal zijn.

  Ik ben zojuist gevraagd te komen praten met een internationale organisatie pro vrouwelijke priesters, om voor hun moderatiedingen te gaan doen. Heb ik niet om gevraagd, ik wou alleen maar lid worden en deed ook ff in kort bestek mijn verhaal. Het is niet gezegd dat ik ga/kan doen wat ze nodig hebben, maar ik ga in elk geval wel met ze praten. En niet dat ikzelf nu zo geschikt zou zijn voor het beroep van priester, hallo, stel je voor, maar genoeg andere vrouwen zijn dat wel. Daar gaat het om.

  We’ll f*cking beat those male chauvinist pigs!

  • robschimmert zegt:

   Ik snap niet waarover dit gaat. Kun je daarover hier iets meer vertellen? En meer specifiek over jouw rol?

   • Frankie zegt:

    Oh, sorry voor het offtopic, Rob.

    Ik had een goede vriend, al vanaf 1995. Die man is toevallig priester. Ik heb hem ontmoet toen ik in Maastricht studeerde; hij sprak me aan bij een lezing van Studium Generale, en bleef me daarna opzoeken. Ook nadat ik verhuisde bezochten we elkaar al die jaren tot nu toe over en weer. Niet de deur plat, en soms een iets langere tussenpose, maar toch, het goede contact bleef in stand. Ik moet zeggen: in mijn langdurig slechte periode heeft hij oprecht geprobeerd om me te helpen waar hij kon, alleen kon ik er niets mee omdat zijn soort hulp me afhankelijk zou maken van hem.

    In 1999 is hij benoemd tot hulpbisschop van Roermond en ik was ook bij zijn wijding aanwezig. Maar goed. Ondanks alle goede wil en waardering van beide kanten kan ik echter niet langer meer met hem door 1 deur, enkel en alleen vanwege zijn houding jegens vrouwen in het algemeen, vrouwen in het priesterambt in het bijzonder en zijn subtiele maar structurele onderschatting van mij (omdat ik vrouw ben, omdat hij iedereen per definitie als zijn intellectuele mindere beschouwt – zelf is hij dr. in de filosofie – en omdat hij nooit moeite heeft gedaan mijn capaciteiten echt te leren kennen, durf ik erbij te zeggen).

    De rest van het verhaal ken je.

  • mack zegt:

   Chloorbaden schijnen te helpen, las ik vanochtend. 😉

 5. Frankie zegt:

  Oh, en mijn rol? Tja, ik heb mijn feministische standpunten nooit onder stoelen of banken gestoken en we kregen daarover steeds feller woorden. En nu heb ik hem dus uitgekotst.

 6. Frankie zegt:

  Dat was niet zo moeilijk te raden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s