Het vreemdelingenvraagstuk

Grappig is het om te zien hoe de waan van de dag ook het nationaal humeur bepaalt en hoe de toon en de richting van het publieke debat als het ware daardoor van de ene op de andere dag kunnen veranderen. Wat gisteren nog hot was en de discussie in de Tweede Kamer bepaalde, is vandaag al achterhaald en vergeten. Want is er nog een haan die kraait naar de stand van de immigratie en integratie sinds de euro en de Grieken bezit hebben genomen van ons gemoed en onze belangstelling? Ik hoor er tenminste weinig tot niets meer van. Het hele verhaal, de problematiek rond de allochtonen is uit het zicht verdwenen en gereduceerd tot een incidentele kwestie, tot een voorbijgaand geval, wat het in feite gemeten naar de echte omvang ervan ook altijd is geweest. Wat dat aangaat heeft Nederland zichzelf dus weer hervonden en is het overtuigd geraakt van de kwaliteit en de goede wil van het gros van de immigranten, die wel degelijk mee willen doen binnen de kaders van ons bestel dat er ook in voorziet dat zij hun vrijheden hebben, waaronder die van de beoefening van hun eigen godsdienst. Waarbij van autochtone kant natuurlijk ook een forse dosis opportunisme heeft bijgedragen tot dit gewijzigd inzicht, tot deze andere houding.

Want hoe moet de nationale economie draaiend blijven zonder inbreng en bijdrage van die honderdduizenden nieuwe Nederlanders? En zou het ook niet zo zijn dat er bij velen een lampje is gaan branden toen bleek dat met name allochtonen, en meer in het bijzonder de meisjes, het zo uitzonderlijk goed doen op HBO – instellingen en Universiteiten? Nog los van het feit dat je niet eens zo hoeft op te letten om hen op alle fronten te zien schitteren in de gelederen van de BN’ers. Wat wel het helderste signaal is van de stand van hun integratie, die zich alleen maar verder versneld zal voltrekken gegeven de voorbeeldfunctie die deze allochtonen aldus vervullen voor al diegenen die door hun afkomst verwant met hen zijn. Wilders moet dat naadloos hebben aangevoeld, hebben gemerkt dat zijn grote issue snel als irrelevant achter de horizon zou verdwijnen. Waardoor hij de aandacht ijlings verlegde naar de Grieken, de euro en Zuid-Europa. Wat dus een uitkomst bleek voor de allochtonen en hun probleem als vanzelf heeft opgelost. Met dank aan de PVV, maar zonder credits, omdat zij nu eenmaal gewend zijn om achter feiten aan te hollen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Het vreemdelingenvraagstuk

 1. Laurent zegt:

  “…en is het overtuigd geraakt van de kwaliteit en de goede wil van het gros van de immigranten”

  Ja, dat weet jij en dat weet ik, en ik vermoed dat zelfs Wilders dat, des te kwalijker, dat weet. Maar Henk en Ingrid weten dat niet.
  Lees maar eens de reacties op de Telegraaf of Elsevier over willekeurig welk onderwerp dat over immigranten of allochtonen gaat.
  Precies hetzelfde volk dat zich in de jaren dertig aanmeldde voor de NSB,of om Joden aan te geven of voor de SS. Tuig van de richel. Ze zijn altijd al onder ons geweest en gaan ook nooit weg. Isoleren is de enige remedie.

 2. Mack zegt:

  Dus het nieuws wordt eigenlijk gewoon gemaakt in plaats van dat het er is? Dat dacht ik al, want als ik het nieuws niet zie, is het er ook niet.

 3. Frankie zegt:

  @ Rob, Laurent

  Jullie doen bij “Henk en Ingrid” precies datgene waarvan jullie hen – goeddeels volkomen ten onrechte – beschuldigen. Mensen zijn veel intelligenter dan waar jullie van uitgaan en dat zegt veel over jullie hoogmoed en weinig over de daadwerkelijke intelligentie en goede wil van zowel Henk en Ingrid als Ahmed en Fatima.

  • robschimmert zegt:

   Ik denk dat dit een reactie is op Laurent’s commentaar. Want ik heb niemand nagewezen noch over “Henk en Ingrid” gesproken of zelfs iets in die richting geinsinueerd. Ik dacht dat de toon van mijn tekst echt anders was. Hoogstens heb ik Wilders en zijn PVV op de hakken getrapt. Dus sla je met het mij verwijten van hoogmoed in dit verband de plank danig mis. Mogelijk toch handig om dat te corrigeren.

 4. Frankie zegt:

  Dat je niet met Laurent in een adem wilt worden genoemd kan ik me indenken, maar ik zou toch willen zeggen: kijk eens naar de inhoud van wat ik schrijf en niet naar de vorm want zo riekt het toch naar een afleidingsmanoeuvre.

  Er zitten nog veel meer fouten in je gedachtengang van dit logje, maar weet je wat? Ik gun je best een beetje van dat felbegeerde gelijk, dat je zo intens graag wilt maar niet hebt.

 5. Margo zegt:

  Ik let misschien niet zo goed op, maar ik denk toch te hebben vernomen dat de allochtoon relatief veel problemen veroorzaakt, en op crimineel gebied ook z’n mannetje staat. Ik wil niet generaliseren want er zijn ook allochtonen die het geweldig goed doen, maar jij moet ook niet generaliseren en net doen alsof het alleen maar stemmingmakerij is van de PVV. En Laurent, je vergelijking met de NSB, SS, tuig van de richel vind ik net zo erg als dat waar je dit ‘tuig van de richel’ van beschuldigt. Wie discrimineert hier nou?

  • Laurent zegt:

   Ik niet. Ik lees regelmatig wat men zoal in reacties op diverse rechtse websites, zoals b.v. de Telegraaf en Elsevier schrijft. De schrik slaat je om het hart. Na Breivik kon je met grote regelmaat teksten lezen over dat het maar goed was dat er 67 socialisten waren afgeknald, bijvoorbeeld.
   Iemand die PVV stemt, stemt bij volle bewustzijn op iemand die moslims kleineert en uitscheldt. Zo iemand noem ik tuig van de richel.

  • robschimmert zegt:

   De cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau spreken echter boekdelen. Want daaruit blijkt dat momenteel het euro-vraagstuk en de gezondheidszorg de belangrijkste issues zijn en dat het integratievraagstuk (incl. allochtonen,asielzoekerskwesties) ver uit de top vijf van interesses van de Nederlandse bevolking is gekelderd en een bescheiden plek op plaats negen of tien heeft gekregen. Daar is mijn waarneming op gebaseerd en verder natuurlijk ingegeven door het glanzend optreden van de prijswinnende acteur van Marokkaanse komaf tijdens het gala van het Nederlands Filmfestival. Voor mij blijft het glas half vol. Met half lege glazen heb ik niks….

 6. Mack zegt:

  Wat is het hier toch grimmig de laatste tijd.

 7. Frankie zegt:

  Nou, ik word vandaag psychisch opgenomen – met goede redenen, lijkt me zo – maar voel mij in het geheel niet grimmig. Grimmig is een karakterfout van mensen die zich gaarne in een slachtofferrol wentelen. Doeiii!! Veel politiek plezier Laurent!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s