Kunst volgens de PVV

Hoewel het aanvankelijk er naar leek uit te zien, is de PVV het kenmerk van de one-issue-partij toch gepasseerd. Het is een club gebleken die staat voor een bepaalde mentaliteit, waar ik nog geen kwalificatie aan waag te geven. In elk geval is het wel zo dat ze aan haar enghartige kijk op de islam een 1-op-1 doorvertaling heeft gegeven in een specifieke visie op kunst en cultuur, op de plaats ervan in de samenleving die in feite er op neerkomt dat dat er geen is in het zicht van de overheid, dat die zich er niet mee bemoeit, zolang dat een speeltje van de elite, die typisch linkse hobby is, die subsidies vreet en slurpt. Naar het idee van de PVV is het uitsluitend de volkscultuur, dus die kunstuitingen die door brede lagen van het volk worden erkend en gedragen, die in aanmerking behoren te komen voor steun van de verschillende overheden. Waarmee nog verre van duidelijk is wat hieronder begrepen zou moeten worden. Zoiets als Frans Bauer, Tineke Schouten, volksdansen of Beppie Kraft? Wordt er misschien aan Wolter Kroes, de Maastreechter Staar, het Urker Mannenkoor en aan het lokale toneel gedacht?

Want dan loopt de hele gedachte, die filosofie al meteen vast in de contradictie dat daar juist het geld niet naar toe hoeft te gaan omdat daar zo brede steun en aandacht voor is, dat die artiesten en gezelschappen zich meestal wel zelf kunnen bedruipen. Nog afgezien van het feit dat je als subsidieverstrekker gerust de vraag mag stellen of dat dure geld nou net daarheen moet gaan waar alles is zoals het is en waar bijdragen slechts erin lijken te sorteren om water meer te doen stilstaan dan het te laten stromen. Want dat oogt als de grootste interesse van de PVV, de stilstand in plaats van de beweging, de rust en niet de verandering, een wereld die is zoals ze was, de bevestiging die zich verheft boven de twijfel, de zekerheid in het bestaan waaraan niet gemorreld wordt door kunst die zich die plicht juist wel stelt. Die kunst kan wat de PVV betreft dus gemist worden als kiespijn omdat brede lagen van de bevolking daar totaal geen trek in hebben. Dat heet de wet van de democratie die ons voortaan de musical, het Theater van de Lach en Kluun als de hoogste kunst dicteert als de PVV het bij het juiste eind lijkt te hebben.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kunst volgens de PVV

 1. Laurent zegt:

  De PVV Limburg heeft nu heibel met zijn coalitiegenoten omdat CDA tegen de akkoorden in met een meerderheid van de Provinciale Staten een kunstaankoop erdoor heeft gedrukt die zij te elitair vinden voor Henk en Ingrid.

 2. Mack zegt:

  Kunst is alles wat door een mens is gemaakt en dat tot doel heeft de menselijke zintuigen en geest te prikkelen door originaliteit en/of schoonheid. En als dat doel jammerlijk mislukt, dan kunnen subsidies een handje helpen om het toch kunst te laten zijn.

  Je hebt mooie kunst en je hebt lelijke kunst. Je hebt ontroerende kunst en je hebt aanstellerige kunst. Eenvoudige kunst en vergezochte kunst. Het ligt vast aan de menselijke geest, dat die niet unaniem geprikkeld wordt. Het zou handig zijn als je mensen kon dwingen iets mooi of lelijk te vinden. Want dan kon je bepalen wat er onder kunst valt. Ik weet het in elk geval niet. Laten we gewoon afspreken met z’n allen dat kunst alles is wat door kunstenaars wordt vervaardigd. Dus ook hun drollen. Dan denk ik even na over wat de definitie van kunstenaars moet zijn.

 3. Mack zegt:

  Ik heb nu trouwens bij Laurent een reactie achtergelaten die het er niet mee eens is. Dus ga ik daar even de boel uitvechten. Doe je ook mee? Morgenavond ga ik er vol in, want nu is het te laat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s