Het geluk van de huisman

Sinds ik mij intensief ben gaan bezig houden met alle mogelijke huishoudelijke aktiviteiten, doe ik steeds weer nieuwe ervaringen op en word ik zaken gewaar waar ik me nooit bewust van ben geweest. Je stond er niet bij stil omdat het zich aan je waarneming onttrok. Waarmee ik zowaar nog mijn grenzen verleg en ik dus niet de kans krijg om in te kakken. Ofwel hoe van de nood, want daar blijft echt wel sprake van, een deugd gemaakt kan worden, ondervind ik momenteel aan den lijve. Maar dat verder terzijde en meer naar aanleiding van het verrichten van zo’n aktiviteit, waarbij je opeens merkt dat het allemaal niet zo simpel is als het allemaal lijkt. Dat het welhaast in de buurt van een ambacht komt, als je het wassen van ramen nader beschouwt. Want dat het niet een beetje knoeien met water is, daar ben ik inmiddels al hoog en breed achter gekomen. Het vraagt wel degelijk zorg, aandacht en accuratesse om tot een acceptabel resultaat te komen, d.w.z. tot een glanzend raam waar je geen vegen en strepen op ziet als de volgende dag de zon erop schijnt.

Want dan kan de ergernis behoorlijk hoog oplopen, heb ik al eerder ervaren. Wat mij de nodige leermomenten opleverde en ertoe heeft geleid dat ik het wassen, het zemen en het droogwrijven steeds weloverwogener doe met een duidelijk onderscheid tussen de drie stappen. Met het zwaarste accent op de finishing touch, de laatste fase die erin bestaat om het glas, het raam zowel van binnen als van buiten te onderzoeken op de aanwezigheid van die ongerechtigheden, die vegen en strepen die het leven van de huisman die ik dus ben, zo kunnen verpesten. En als dan dat beoogde resultaat is bereikt, geeft dat die grote voldoening die de ambachtsman ook zal moeten kennen. Komt nog een extra factor bij die mij nog meer tot tevredenheid stemt, namelijk dat ik dat stuk werk heb afgeleverd, terwijl ik ook nog een flinke fysieke inspanning heb verricht. Want je zeemt, je wast, je wrijft, je bukt, je buigt, je strekt en zet kracht om die ruit blinkend schoon te krijgen. Waarmee het geluk van de huisman in mij zo maar even compleet kan zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Het geluk van de huisman

 1. Sjoerd zegt:

  Ofwel ook de normale werkman die in de sleuf staat kan toch voldoening hebben van zijn werk.

 2. Laurent zegt:

  Die glazenwassers trekken een raam in één doorgaande zigzagbeweging schoon. De truc is de trekker nergens tot stilstand te laten komen, want dan krijg je daar een streep. Lukt mij ook nog niet helemaal hoor.

 3. albert zegt:

  Ja rob, de ambachtsman van huishoud/ambachtschool tot gymnasium. Van konkrete tot heel abstracte bezigheden !!! De mantelzorger in aktie, het is te hopen dat de haagse stulp deze ontboezeming niet leest !!!!!

 4. Frankie zegt:

  Robus Hameltonius in hortum est. Robius lava vitrum apud aqua? Exitus acies est! Non luctus Robius! Exercere facerit perfectum!

  • robschimmert zegt:

   Waarmee je mijn taken meteen naar een klassiek niveau hebt getild, waar ze trouwens ook thuis horen. Quod erat demonstrandum est!

   • mack zegt:

    Makkelijk eigenlijk, dat Latijn. Ik heb het nooit geleerd, maar je begrijpt toch zo 75%. Alleen waarom in het ene geval Robus en het andere Robius, dat snap ik niet. Ook niet dat zwarte rat in het Latijn rattus rattus is. Die logica ontgaat mij.

    Verder vond ik dat ramen zemen een koud kunstje toen mijn zus me het een keer had voorgedaan. Gewoon met een spons, ammoniak een trekker en een theedoek.

 5. Frankie zegt:

  Ja, Mackus, een kind kan de was doen en ik ken Latijns.

  Zou wel aardig zijn als Rob ’t kon verbeteren want het rammelt natuurlijk aan alle kanten.

 6. robschimmert zegt:

  @ Mack:
  Dan was het kennelijk half werk. Want de narigheid begint de volgende dag, zoals ik zei, als de zon erop schijnt en de strepen en vegen onverbiddelijk blootlegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s