De huishouding van Limburg

Er klopt iets niet in de huishouding en boekhouding van de provincie Limburg. Als ik de cijfers probeer te begrijpen zoals die aan mij bekend zijn, dan krijg ik toch sterk het gevoel dat wij, de Limburgse kiezers, momenteel zwaar belazerd worden door het bestuur van de provincie, en meer in het bijzonder door die liberale kroonprins, het zoveelste talent in de VVD, gedeputeerde Mark Verheijen die een begroting presenteerde welke volgens hem crisisbestendig was en voorzag in een bezuiniging van 30 miljoen voor de komende vier jaar. Waarmee naar zijn zeggen alwwer een oefening was gedaan waar Den Haag een puntje kan zuigen. Maar uiteraard mag dan wel de vraag gesteld worden of er werkelijk een noodzaak tot bezuiniging aanwezig was. Een meer dan logische en legitieme vraag namelijk in het licht van de omstandigheid dat de provincie Limburg in 2008 een bedrag van anderhalf miljard euro mocht toucheren uit de verkoop van haar aandelen in Essent. Dat bedrag is belegd, omdat het uiteraard niet van wijs beleid zou hebben getuigd om daarmee maar te gaan potverteren. Verstandig dus dat besluit om dat kolossaal bedrag uit te zetten en daar zoveel mogelijk rendement mee te maken en zo een interessante extra inkomstenbron te creëren. Waarbij op jaarbasis bij een rendement van 2%, wat uiteraard een zeer conservatief vertrekpunt is, gerekend kan worden op toch 30 miljoen euro.

En laat dat nou net hetzelfde bedrag zijn dat die Verheijen in vier jaar tijd wil gaan besparen in de Limburgse begroting, onder andere door 185 arbeidsplaatsen te schrappen en al vastgestelde beleidsvoornemens terug te draaien. Wat er in konkreto op neerkomt dat de voorfinanciering van een breedbandnetwerk tot in elke Limburgse woning zal sneuvelen, dat de ondersteuning voor natuur – en milieu-organisaties, archeologie en natuuronderzoek verdwijnt en dat er gesneden wordt in de bijdragen aan bibliotheekwerk, telefonische hulpdiensten, maatschappelijke organisaties en het Huis van de Zorg en de Sport. Pot voor meneer Verheijen dus, die het immers voor het zeggen heeft. En dat allemaal onder het motto dat de markt die aktiviteiten maar voor haar rekening moet nemen. Die verdomde markt die er te pas en te onpas wordt bijgehaald door de VVD’ers, ook hier in Limburg, waar dan dat hele verhaal, dat inmiddels platgetreden pad, vertaald wordt in “Meer Limburg, minder overheid”, wat dus een armoedig probeersel is gezien de beschamende rijkdom van de provincie, die angstvallig buiten het zicht van de kiezer blijft om deze zo een rad voor ogen te kunnen draaien en aan het lijntje te houden. Iets anders is er wat mij betreft niet te maken van het verhaal dat die Verheijen de Limburgers aan de neus tracht te hangen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De huishouding van Limburg

 1. Laurent zegt:

  Een kleine overheid die niet in de weg loopt met sociale wetgeving is in het belang van ondernemers en bankiers, van oudsher door de VVD behartigd. Daarom lopen rechtse partijen altijd te kraaien over een kleine overheid.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik kan er hele verhalen over bedenken en vertellen, alleen helpt het me geen zier… Die gasten doen gewoon waar ze zelf zin in hebben en denken niet na wat voor de provincie en zijn bewoners een goede zaak is.

 3. Mack zegt:

  Ik zie helemaal het verband niet tussen die bezuiniging van 30 miljoen in 4 jaar en de opbrengst van 30 miljoen per jaar. (dat ze overigens beter op een klimspaardeposito van de Frieslandbank hadden kunnen zetten) Want wat is dan het belang van die meneer Verheijen?

  • robschimmert zegt:

   Ja, misschien is het allemaal te moeilijk voor mij. Maar ik snap werkelijk niet wat er te bezuinigen valt als je een vermogen van anderhalf miljard euro hebt en daar aardige rendementen op kunt halen. En de noodzaak van 185 man op de keien zetten ontgaat mij helemaal. Dus graag uitleg door wie dan ook.

 4. Mack zegt:

  Meestal zijn dit soort dingen niet zo moeilijk maar worden ze moeilijk gemaakt. Ik stel voor dat je de vraag eens voorlegt aan meneer Verheijen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s