Een waardeloos WK Wielrennen

Ik vertel hier niets nieuws als ik zeg dat ik gek ben met wielrennen, dat ik er graag naar kijk en er alles voor opzij zet. Noem het gerust een van de passies die ik in mijn leven heb. Als er een koers op tv uitgezonden wordt, installeer ik mij ervoor en kan daar dan volledig in opgaan. En het is niet alleen die reportage die mij volledig vastpakt, het vooruitzicht van de uitzending van zo’n wedstrijd kan mij net zo bezighouden. Met name de voorjaarsklassiekers, maar nog meer het WK Wielrennen weten mij altijd in hun greep te krijgen, waardoor ik me er telkens weer op verheug en reikhalzend naar uitkijk. Met als gevolg dat de deceptie des te groter wordt als het wedstrijdverloop tegenvalt, saai of voorspelbaar is. Reden waarom ik vandaag nog altijd met een levensgrote kater zit na de afloop van het gisteren bij Kopenhagen verreden WK Wielrennen en nog meer door het verloop ervan. Wat elk jaar een spetterende koers zou moeten worden, eigenlijk het hoogtepunt van het hele wielerseizoen zou moeten zijn, werd door het nauwelijks selektief te noemen parcours een strontvervelende rit in lijn, die in het hoogst mogelijke tempo werd afgewerkt onder aanvoering van een aantal Engelse hardrijders.

Die moesten hun favoriet, de sprinter Mark Cavendish, namelijk ongeschonden naar de streep brengen waar hij dan met de verzamelde meute van gekende finishers wel even had af te rekenen. Hetgeen dan ook volgens dat boekje en het beproefde recept gebeurde na die met recordsnelheid gereden rit en niets meer maar ook niets minder dan een anti-climax betekende. Want het stond haaks op wat de ware wielerliefhebber wenst en verwacht van zo’n race die het hoogtepunt van het jaar moet worden, omdat alle azen en grootheden nog altijd best willen gaan voor de regenboogtrui, die bezegeling van een wereldkampioenschap. Wat normaliter strijd, spanning, drama en lijden oplevert, werd een glad verlopen koers, waarin de zon en de aangename temperatuur elke mogelijkheid voor een spectaculaire wedstrijd smoorden. En die Engelse hardrijders als Wiggins, Cummings, Froome en Thomas deden de rest, dus hielpen zij de lol van de liefhebbers van het ware wielrennen om zeep en lieten mij daarbij achter met de vraag of het nog wel zin heeft om een WK in deze vorm te verrijden. Omdat het gisteren dus echt nergens op sloeg….

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een waardeloos WK Wielrennen

  1. RadaR zegt:

    Ik heb het WK exact zo ervaren. Alleen ben ik zo verstandig geweest het eerste en het laatste half uur te kijken. Dit soort sport kan men beter schriftelijk af gaan doen. Of, bij de keuze van een parcours als dit, de 20 beste sprinters uitnodigen en die een criterium over hooguit 50km laten rijden. Ik snap ook het peloton niet: ziet men niet in, dat men een stel zombies is geworden?
    Elke sport gaat aan zijn overgeorganiseerdheid ten onder. Dankzij de mannen aan de “tekentafel” en natuurlijk ook door het grote geld. Jammer, maar het is niet anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s