Misdaad loont….

Welbeschouwd oogt het als een soort van perpetuum mobile. Het toont in ieder geval aan dat misdaad loont. Het gaat om een merkwaardige geschiedenis, die dat niet in het minst is door de deal die centraal erin staat en die getroffen werd door de auteur himself met de hoofdpersonen van zijn verhaal. Dat waren de Heineken – ontvoerders die tegen betaling en onder een aantal voorwaarden het relaas van de kidnapping van Freddy Heineken en zijn chauffeurs hebben verteld aan Peter R. de Vries. Die maakte er op een verloren achternamiddag een boek van dat gretig aftrek vond en nog steeds vindt met als resultaat een interessante opbrengst die fifty/fifty werd en nog wordt verdeeld tussen de auteur en die hoofdpersonen, waaronder Willem Holleeder die als een van de weinigen van dat hele span nog in leven is. Plukt deze daar al de vruchten van en incasseert hij ook nog de rente van dat deel van het losgeld dat nog altijd niet boven water is, de hele geschiedenis wordt alleen maar grotesker door het doorlopend succes van het boek dat onder andere tot uiting kwam in de vele herdrukken die ervan verschenen in de afgelopen twintig jaar.

En zoals te doen gebruikelijk bij bestsellers, zijn er dan altijd filmproducenten die in zo’n lekker lezend verhaal een aantrekkelijke rolprent zien, waar ook weer geld mee te maken moet zijn. Wat Peter R. de Vries dan ook heeft ondervonden doordat hij inmiddels de rechten heeft verkocht aan een Nederlands cineast en op het punt staat om die oefening te herhalen met filmmakers uit Hollywood die eveneens brood zien in het verhaal van de Heineken – ontvoering. Met als gevolg dat het voor de Vries wederom kassa is en bepaald niet in een geringe mate. Stevige sommen gelds lijken gemoeid met de afkoop van die rechten, met als lachende derde de man die nog altijd zwaar bewaakt in de EBI in Vught zit en intussen zijn bankrekening dus alleen maar fors ziet groeien zonder dat hij er iets voor heeft hoeven doen. Ja, teren op en vertellen over die ene daad uit zijn dubieus verleden, die laat zien dat misdaad inderdaad loont, maar tegelijk toont dat alle verhoudingen zoek zijn als de boven – en onderwereld in een gezamenlijk belang innig verstrengeld raken. Met uiteindelijk de moraal die in rook opgaat in dat schimmig gebied, waar slechts het geld als norm en rtichtsnoer blijkt te gelden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Misdaad loont….

  1. Sjoerd zegt:

    Geldt hier niet een zekere medeplichtigheid van Petertje rrrr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s