Het ongelijk van Bolkestein

Ik zeg het toch nog maar eens ten overvloede. Die Bolkestein kan me nog veel meer vertellen over de superioriteit van de Westerse beschaving en de noodzaak van transparantie in de politiek. Hij kan me echt wat. Als hij daarover zo graag nog met gezag had willen schrijven en spreken, dan zou het toch handiger voor hem zijn geweest als hij gedurende zijn politieke leven in die geest had gehandeld. Waar dus gerust aan getwijfeld mag worden. Want was daar niet dat verhaal van die brief die hij als commissaris van Merck, Sharp & Dohme schreef naar de minister van Volksgezondheid Els Borst met daarin zijn verzoek aan haar onder het hoofdje “Beste Els” om bij haar beleidsvoornemens vooral ook niet de belangen van MSD, een producent van geneesmiddelen te vergeten? En natuurlijk onttrok dit initiatief van hem zich aan elke parlementaire controle.

Een tweede kwestie die Bolkestein in een nog verdachter daglicht plaatst, is dat hij in de tijd dat hij staatssecretaris van Economische Zaken was, van 1982 tot 1986, politiek verantwoordelijk is geweest voor de levering van de grondstoffen voor chemische wapens aan Irak, waar Saddam Hoessein dankbaar gebruik van kon maken om in 1988 in Halabja het Koerdisch verzet tegen hem de kop in te drukken en 5000 mensen om zeep te helpen. Over welke levering Bolkestein dus nooit verantwoording heeft afgelegd, omdat hij dat gewoon verrekte. Tegen die achtergrond wordt zijn pleidooi voor transparantie onder andere in de politiek wel heel opmerkelijk. Bijeengenomen is het daarom allemaal zo mistig en verwarrend wat die Bolkestein deed en dacht, dat hij mij nog meer kan vertellen, eenvoudigweg omdat hij zijn recht van spreken over integriteit en transparantie heeft verspeeld. Met zo’n conduitestaat kun je echt beter verder zwijgen, want heb je altijd ongelijk.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het ongelijk van Bolkestein

  1. Frankie zegt:

    Ja maar natuurlijk is hij een schurk. ’t Is een politicus.

  2. mack zegt:

    Je kunt denken dat de westerse beschaving superieur is en je kunt denken van niet. In dat laatste geval hoeven we ons ook niet meer druk te maken over Syrië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s