De euro en China

Niet alleen wij Europeanen zijn getuige van het gemodder en gedoe van regeringsleiders om de euro overeind te houden en het monetaire stelsel ongeschonden door de Griekse schuldencrisis te laveren. Ook elders zal het hele schouwspel op zijn minst met belangstelling, maar ook met meewarigheid worden gadegeslagen en zullen er links en rechts al kansen worden geroken. De een zijn dood is immers de ander zijn brood, moet bijna een universele waarheid zijn gelet op de inhoud van het volgende bericht dat afgelopen woensdag in de NRC stond en waarvan de inhoud ons zeker tot nadenken zou moeten stemmen. Zeker omdat wij in onze afhankelijkheid van het Chinese kapitaal al points of no return zijn gepasseerd gezien de grote investeringen, die daarmee werden gedaan in de havens van Rotterdam, Antwerpen en Piraeus, in welk laatste geval zelfs al sprake is van een 100% eigendom. En trouwens door wat voor kapitaal lijkt Saab van de ondergang gered te worden? Met dit in het achterhoofd kan de volgende tekst alleen nog maar meer boekdelen spreken:

“Zal China, dat meer dan 3000 miljard dollar aan buitenlandse deviezen heeft, zijn monetaire vuurkracht inzetten om de euro te redden? Ja, maar alleen onder voorwaarden, zei premier Wen Jiabao op het Wereld Economisch Forum dat in de noordoostelijk – Chinese havenstad Dalian werd gehouden. Als de EU – landen hun huizen op orde maken, wil China de investeringen in de landen die de belangrijkste strategische en economische partners zijn, beslist uitbreiden, aldus Wen. Een tweede voorwaarde is dat China erkend wordt als een volwaardige markteconomie. De Wereldhandelsorganisatie doet dat tot nu toe niet omdat grote bedrijven van de staat zijn en de leiding daarvan door de communistische partij is benoemd. Wen liet het aan de partijpers om de EU te herinneren aan een andere wens, namelijk de opheffing van het 22 jaar oude wapenembargo.

Hoe hij wil helpen, zei Wen niet. De Chinese zakenpers hoopt dat de onderhandelingen tussen het Chinese staatsfonds CIC (dat 410 miljard dollar beheert) en de Italiaanse regering de elektriciteitsmaatschappij Enel als onderpand oplevert. De Chinese centrale bank waarschuwt tegen het opkopen van mediterrane schulden, na slechte ervaringen met Portugese schuld. China prefereert Duits en Amerikaans schatkistpapier. Eurtopa is voor China het belangrijkste afzetgebied. Ook de Braziliaanse autoriteiten beginnen zich grote zorgen te maken. Op de aanstaande IMF – top willen zij met China vooral onderzoeken hoe aan het oude continent Europa hulp gegeven kan worden.” (bron NRC Handelsblad)

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De euro en China

  1. mack zegt:

    Met de kennis die we nu hebben, zouden er veel minder landen in het eurobootje zijn gestapt. Ook Nederland niet. En toch nog gewoon volhouden dat het een goed idee was hè?

  2. RadaR zegt:

    De Chinezen hebben de kunst bij de Amerikanen afgekeken. Economisch imperialisme met gebruikmaking van chantage werkt prima. Nog even en de Chinese Economic Hitmen zwerven uit over de wereld. Overigens: ik vind nasi en bami prima te eten. Hond heb ik wat meer moeite mee.

  3. uitwijkpost zegt:

    Ik zie dat je web-log weer in de lucht is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s