Erdogan en de Palestijnen

Ik heb niet zo de behoefte om mijn standpunt in de Palestijnse kwestie nog eens toe te lichten of te verduidelijken. Daarin is de laatste jaren toch geen verandering opgetreden, hoogstens in de omstandigheden die mij in mijn opinie hebben bevestigd of gesterkt. Zoals de bouw van een muur op de Westelijke Jordaanoever tussen Israël en het woongebied van de Palestijnen en last but not least de onverbiddelijke en bijna blindelingse steun die er aan de zaak van Israël wordt gegeven door de ultra-conservatieve Joodse lobby in de Verenigde Staten en in het spoor daarvan door de PVV en de Nederlandse regering bij monde van Rosenthal en Verhagen. Kortom, een gezelschap waarin ik me sowieso niet thuis voel en dat het nu dus bestaat om de Palestijnen het recht te ontzeggen om een eigen staat uit te roepen. Hemel en aarde wordt momenteel bewogen om dat te voorkomen alsof er geen geschiedenis is geweest en de historische feiten niet slechts die ene kant op wijzen, in de richting van het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk, dat dezelfde of misschien zelfs meer aanspraken heeft op een eigen staat dan al die Arabische volken die het afgelopen jaar voor hun rechten vochten en daarin ronduit gesteund werden door het Westen

Wat maakt die Palestijnen zo anders dat zij toch steeds het nakijken hebben? Waarom duurt hun diaspora voort en moeten zij hun eigen staat op de Westelijke Jordaanoever vergeten? Op een strook land die door de Joodse kolonisten en door al die hardliners in het Westen, met Geert Wilders voorop, ook al wordt geclaimd als gebied dat de staat Israël rechtens zou toebehoren. Alsof er na het jaar 0 op die plek geen geschiedenis meer is geschreven en de Palestijnen als volk eenvoudigweg niet bestaan noch een recht van spreken en strijden hebben. Kan het nog dommer, botter en oneerlijker? Vandaar dat wie begaan is met de Palestijnse zaak, alleen maar er verheugd over kan zijn dat de Turkse premier Erdogan zijn niet geringe gewicht nu in de schaal legt om dit schrijnend onrecht uit de wereld te helpen en Israël weer terug in haar hok te krijgen. Een prima zaak die met volle kracht wordt opgepakt door een man die ooit door Wilders voor idioot werd uitgemaakt. Wat niets minder dan een eretitel blijkt die de man met zijn positiebepaling in deze kwestie volledig waarmaakt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Erdogan en de Palestijnen

 1. mack zegt:

  Ik heb hier nooit iets van begrepen, en ik ben ook niet van plan dat te gaan doen. Het is daar niet pluis in die regio, en dat blijft ook zo.

 2. Laurent zegt:

  Ja, en vandaag werd Erdogan door PVV-er de Roon zo ongeveer voor islamitische aap uitgemaakt. Was niet zo bedoeld zei hij, maar is me net iets te toevallig: http://www.bndestem.nl/nieuws/algemeen/binnenland/9478950/PVVer-De-Roon-Erdogan-is-islamitische-aap.ece

 3. mack zegt:

  Neemt niet weg dat het altijd wel een grappige discussie is, over wie nu recht heeft op dat land. Mijn schoonvader weigert verder terug te gaan dan 1947 en vindt dat het van de Palestijnen is. Mijn gereformeerde collega vindt dat het van de joden is. Mijn Israelische collega zegt dat het land al duizenden jaren aan de joden toebehoort, op geschiedkundige gronden.

  Echter, door te ruzieën over van wie het land is, is al die ellende onstaan natuurlijk. De bedoeling van God was -lijkt mij- om eens te kijken of ze er uit konden komen, die groeperingen. Want als dat lukt, dan is de mensheid gered.

 4. mack zegt:

  Grapjassen. Staat mijn oude weblog ineens ook weer online. http://ontsnapt.weblog.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s