De weg van Wiegel

In de vroege zeventiger jaren – hij was net dertig – werd hij al de jongste bejaarde van Nederland genoemd vanwege de uitgesproken conservatieve opinies die hij onder de vlag van het liberalisme mocht verkopen. Hoewel op dat moment vanwege de heersende tijdgeest een roepende in de woestijn, had hij toen al over een gebrek aan publiciteit niet te klagen. Bepaalde media vonden Hans Wiegel toen al gemakkelijk, omdat hij met zijn vroegwijze en zelfs ouwelijke uitstraling koren op hun molen was en hijzelf het ook niet hinderlijk vond om zijn gezicht op de beeldbuis of op een voorpagina regelmatig tegen te komen. Verliefdheid aan aandacht viel hem niet te ontzeggen, waarbij hij al snel in de gaten had dat het verder niet zo interessant was wat er door hem werd gezegd. En dat is dan ook de rode draad door zijn gehele publieke leven geworden, tot op de dag van vandaag. Veel geschreeuw en alsmaar weinig wol. Oftewel een doorlopend, al veertig jaar durend salvo van opinies zonder dat deze ook maar een neerslag hebben gekregen in beleidsvorming en wetgeving waarin zijn hand en denkkracht te ontdekken valt. In gebabbel, bonmots, oneliners heeft hij alle jaren van zijn verschijnen in de openbaarheid daarentegen des te meer uitgeblonken.

Voor een statement was hij nooit te ver weg en voor Hilversum dus altijd bereikbaar. Maar ga niet op zoek naar resultaten van enig bestuurlijk optreden van diezelfde Wiegel, want dan is zijn gehele record slechts opgebouwd uit slagen in de lucht, heeft het nul komma nul voorgesteld en is dat slechts een vooraankondiging gebleken van de weg die Wiegel uiteindelijk wel moest gaan. Van jongste bejaarde van Nederland naar het fossiel dat met geen macht en geen kracht nog te verwijderen is uit ons vaderlands medialandschap. Met als gevolg dat we zolang hij nog ademhaalt, opgescheept zitten met zijn capriolen, met zijn zelfbeeld dat hij nog iets te melden heeft met alle ellende vandien, zoals nu weer zijn bewering dat we in ons land met stukken minder ziekenhuizen toe kunnen en er zo nog heel wat efficiencyslagen te maken zijn. Ocherm, zou je hoogstens nog kunnen denken, hij weet en hij hoeft niet meer beter. Alleen, tragisch het lot van het land dat naar zijn larie nog wil luisteren, ja, daar zelfs nog een stem aan geeft.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De weg van Wiegel

 1. Margo zegt:

  Toen Wiegel verscheen vond ik het een kwal. Een ouwe lul. Met ouwelullenpraatjes. Later kon ik hem wel waarderen, niet zijn opvattingen, maar zijn manier van optreden. Hij heeft humor.

 2. RadaR zegt:

  Zijn [media] populariteit in de 70-er jaren groeide pas echt naar een hoogtepunt, toe hij de jonge [en helaas veel te jong overleden] Pien [?] trouwde. Wiegel was toen niet alleen de “vaderfiguur” van zijn VVD-ertjes, maar ook nog eens de vaderfiguur voor een relatief gezien aantrekkelijke jongedame. Ik heb me weleens afgevraagd of hij tegen haar ook regelmatig zulke onzin heeft lopen te verkopen. Enfin, van “vroeg-oude lul” is hij inmiddels een echte “oude lul” geworden. Met de daarbij behorende eigenschappen.

 3. Laurent zegt:

  Wie zei dat ook alweer, “Wiegel kijkt in de camera zoals een koe over een sloot”. Omdat hij altijd recht in de camera begon te spreken tijdens een interview.

 4. Margo zegt:

  Dat vond ik humor, dat hij in plaats van de interviewer aan te kijken, recht in de camera keek.
  Wat betreft het overlijden van zijn eerste vrouw, tijdens een uitzending barstte hij in huilen uit. Later is zijn tweede vrouw, die een zus was van Pien, op een zelfde manier verongelukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s