De nieuwe morsigheid

Ik weet ook wel dat de koers gelopen is en de strijd gestreden. Maar dat weerhoudt mij er niet van om mijn mond er nog over open te doen. Want het mag dan een voldongen feit zijn, dat wil nog niet zeggen dat ik mij er maar voetstoots bij moet neerleggen dat de morsigheid die je alleen maar ziet toenemen, zich langzaamaan ontwikkelt tot een nieuwe standaard voor representativiteit. Het is de uitkomst van een proces dat zich de laatste tien, vijftien jaar voor mijn ogen ontrolde en waar ik absoluut niet altijd blij mee kan zijn. Wat niet wil zeggen dat ik blijf hangen aan het krijtstreep pak met vest en horlogeketting. Integendeel. Niets beter dan casual en de losse dracht die ook door mij is omarmd. Maar ook daarin zijn gradaties en is het verre van noodzakelijk dat we maar door de ondergrens van de goede smaak moeten blijven zakken. Want die lijkt als je tenminste om je heen kijkt en je ogen de kost geeft, vaker heel ver te zoeken. Voorbeelden te over van die nieuwe slordigheid die niets meer met de heersende mode te maken heeft, maar het juiste appèl blijkt op de aangeboren gemakzucht van vooral mannen en daarmee ontaardt in die morsigheid, die haaks op stijl of esthetiek staat. Wie heeft het namelijk verzonnen dat de pet onder alle omstandigheden, weer of geen weer, binnen of buiten gedragen moet blijven worden?

Moet dat hemd altijd uit de broek worden gedragen. Lekker luchtig en makkelijk dat wel, maar vaker niet meer dan een tent die de onappetijtelijke buik van de drager ervan verbergt. Wat net zo onsmakelijk is of in elk geval wordt, dat is die baard van een paar dagen oud, omdat een beetje verzorging toch teveel gevraagd lijkt. En niet te vergeten de gymschoenen die zo maar onder een kostuum gedragen mogen worden en daarom sneakers heten om die wanstaltigheid nog een beetje acceptabel te houden. Resteert natuurlijk de stropdas die geheel uit beeld is verdwenen, in de plaats waarvan nu het boordje los mag. Aanvankelijk met een enkel knoopje, maar nu de teugels toch gevierd worden, zijn twee knoopjes open wel het minste dat je als eigentijdse man mag laten zien met alle ongegeneerdheid vandien. Kijk om je heen in die maanden zonder r en voel de plaatsvervangende schaamte voor al het ongebreideld fysiek vertoon onder het mom dat het moet kunnen en van de mode mag. Gooi het maar in mijn pet. Mag ik daarom blij zijn dat het weer winter wordt en die nieuwe morsigheid uit beeld verdwijnt. Mogelijk en hopelijk dat een nieuwe lente een nieuw geluid brengt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op De nieuwe morsigheid

 1. RadaR zegt:

  Tja, je hebt een punt ontegenzeggelijk. Extreem casual binnen de huiselijke omgeving lijkt zich moeiteloos te hebben verplaatst naar allerlei openbare ruimtes. Sommigen vinden dat kleurrijk.
  Maar let wel, dat wordt geschreven door een man, die in zijn hele leven nog nooit een stropdas heeft gedragen. Niet vanuit de behoefte een statement te maken, maar uit pure noodzaak. Ik kreeg het direct Spaans benauwd van zo’n ding. :0

  • robschimmert zegt:

   Geldt ook voor mij. Er waren omstandigheden dat ik moest, dat de tucht van het werk erom vroeg. Maar zodra ik mij ervan kon bevrijden deed ik dat, met verdere inachtneming van de normen die bij enig gepast presenteren behoren en behoorden..

 2. Frans54 zegt:

  Aangezien die pet tegenwoordig ten alle tijde op het hoofd gevestigd lijkt te moeten blijven (waarschijnlijk met dank aan diverse rapartiesten die dit met behulp van baseballcaps tot standaard hebben verheven) zal dat er in gooien nog een heel gedoe worden.

 3. mack zegt:

  Mijn opa’s droegen in hun vrije tijd nog een stropdas. Dat vind ik ook weer overdreven. Tenminste, dat zie ik mij nog niet doen, als ik opa ben.

 4. Laurent zegt:

  Ja, ik wond mij er enige tijd geleden ook al over op. Kleding slechts om te voorkomen dat men er niet geheel bloot bijloopt, maar meer ook niet.

 5. Nanos zegt:

  Voorbeelden te over. TV-presentatoren zijn vaak zorgvuldig zo gekapt dat het lijkt of ze net hun bed uit komen. 🙂

 6. Margo zegt:

  Ik maak me niet zo druk om kleding, althans niet naar wat men ‘hoort’ te dragen. Ik heb sowieso niet zoveel met wat ‘hoort’. Vond het heel goed van Claus dat hij die stropdas afgooide toen.
  Als mensen er maar appetijtelijk uitzien. Sommige mensen zien dat nooit, ook al dragen ze kleding van een of andere koeturjee, en anderen dragen een zak en zien er charmant uit.

 7. robschimmert zegt:

  @ Margo:
  Maar het wordt wat mij betreft al dubieuzer als minimaal het tweede knoopje ook al open moet om over bijv. sneakers en hemden uit de broek nog maar te zwijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s