De Oranje – euforie

Ik wil echt niet zeuren, maar wel graag mijn best doen om met mijn beide benen op de grond te blijven staan. Sinds een paar dagen lijkt de Nederlandse voetbalwereld geheel in hoger sferen te verkeren en ontstegen te zijn aan iedere realiteit of een besef daarvan. En niet zozeer door die eerste plaats die in de FIFA – ranking is verkregen, waarmee Nederland als het beste voetballand ter wereld werd aangemerkt. Wat in elk geval een meer dan terechte aanleiding zou zijn voor euforie en gejuich. Maar dat leek haast de gewoonste zaak gezien de lauwe reacties daarop die in schrille tegenstelling stonden tot het buitensporig enthousiasme dat ontstond na de 11 – 0 overwinning van Oranje op een elftal dat met moeite zou kunnen meedraaien in de Eerste klasse van de amateurs in Nederland. Een wereldprestatie werd dat nota bene genoemd, welke werd gerealiseerd door een team dat spel op de grasmat legde dat zijn weerga en gelijke niet kent. Alle remmen waren los in de loftuitingen die dagenlang van de tv – en beeldschermen afspatten en de krantenkolommen maar bleven vullen.

De Nederlandse voetbalwereld trad volledig buiten zijn oevers, ongecontroleerd en zonder dat er nog iets of iemand ook maar een spoor van een tegenwicht durfde te bieden. De 11 – 0 waarmee San Marino verslagen werd, had eenzelfde effect op het nationale voetbalgemoed als het behalen van een Europees of Wereldkampioenschap dat ongetwijfeld zou hebben. Wie was nog in staat tot dat broodnodige tegengeluid? Zelfs René van der Gijp, die normaliter niet wars is van wat relativering, had hier niet van terug en belandde van de weeromstuit in een burn-out. Zo verpletterend was die hausse aan overstuurd enthousiasme dat ik er nog moeite mee heb om van die monsterzege iets anders te vinden, er een puntkomma achter te zetten in plaats van dat door zovelen gebezigde uitroepteken. Dus beperk ik me maar tot de stille uitspraak dat het te hopen is dat die nationale euforie heel snel weer normale proporties krijgt. Bijvoorbeeld na vanavond als er met hangen en wurgen van de Finnen gewonnen wordt. Zo’n tegenvaller zou de stemming al zeker drukken en de Nederlanders helpen om in de aardse werkelijkheid terug te keren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De Oranje – euforie

 1. mack zegt:

  Ik blijf erbij, als je nummer 1 van de wereld bent, dan zijn die voorrondes helemaal niet interessant om te kijken. Je komt er immers toch door, dat ben je verplicht. En kom je er niet door, dan mag het publiek blij zijn dat het niet gekeken heeft.

 2. Laurent zegt:

  Ja, tegen die zwakke landen is het enige dat kan gebeuren dat het fout gaat, inderdaad. Ik weet niet; sinds de jaren negentig heeft het Nederlands elftal gaandeweg mijn sympathie verloren, vanaf toen werden het zwaar overbetaalde verwende jongetjes, vond ik.

 3. mack zegt:

  De Engelse televisie over de goal van Strootman: It could have been Dennis Bergkamp. Ik zie dit seizoen ondanks jouw afbraaklogje toch positief tegemoet voor PSV.

 4. mack zegt:

  Dat wel, maar jij vond ze laatst bij voorbaat al kansloos.

  • robschimmert zegt:

   Dat vind ik nog steeds omdat Fred Rutten nog een aantal maanden nodig zal hebben om er een geoliede machine, een goed ingespeeld elftal van te maken. Waardoor er al een achterstand ontstaat op de concurrentie die veel minder last heeft van zo veel nieuw ingevulde plekken en waarschijnlijk daarbij ook trainer/coaches bezit die in mijn visie meer in hun mars hebben dan hun kollega van PSV.

 5. mack zegt:

  Ik vind ze juist steeds kansrijker worden. Maar we zullen het zien, gedurende het seizoen. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar zo´n doelpunt als Strootman maakte schept verwachtingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s