‘As it is in heaven’

Ik heb al eerder gezegd dat wij geen bioscoopgangers zijn noch cinefielen. De filmrecensies in de woensdagkranten zijn aan ons niet besteed. Wij nemen zo nu en dan onze momenten om een film op DVD te bekijken, in de luwte en de beslotenheid van onze huiskamer, van alle gemakken voorzien en vooral niet gehinderd door gesnoep, gekraak, gekuch en gemompel achter en voor ons. Wij willen ons er voor kunnen installeren op de manier die ons aanstaat en niet zoals die voor ons is bedacht in een bioscoop. En op de tijdstippen die ons uitkomen. Zoals de afgelopen week toen het ons een aardig idee leek om eens naar een film te kijken waarover ons al vaker goede verhalen hadden bereikt en welke wij nog steeds op de plank hadden liggen. Door geen kennis of oordeel vooraf gehinderd lieten wij ons dus door de Zweedse film “As it is in heaven” verrassen. Wat achteraf bezien dan ook letterlijk met ons gebeurde.

We werden namelijk zo maar meegenomen door het op zich niet eens zo rijke verhaal, hoewel het natuurlijk bol stond van de metaforen voor de hoofdstromen die een mensenleven en een samenleving kent. Echter meer nog werden wij gegrepen door het acteren van de hoofdrolspelers en door hun samenspel dat zo een sfeer opriep dat het ons flink bij de kladden pakte en ons als het ware deelgenoot maakte van het verhaal, met alle sentimenten vandien die daarmee gepaard bleken te gaan. Met als gevolg dat wij twee uur uit onze eigen werkelijkheid ontsnapten door deze wat ons betreft ‘feel good – movie’, die toen wij ons oordeel toch even wilden toetsen, niet in de smaak bleek te zijn gevallen bij die incrowd van cinefielen en filmcritici, die het betitelden als een mierzoet verhaal dat bol zou staan van goedkoop effectbejag. Het zal allemaal wel. Maar een boodschap hadden wij er verder niet aan, omdat wij dus van “As it is in heaven” hadden genoten zonder dat dat ons hoofdbrekens had gekost met name dankzij een zuurgraad die aanmerkelijk lager blijkt dan die van al die zogenaamde kenners en ingewijden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op ‘As it is in heaven’

 1. Annabee zegt:

  Geweldige film! Staat op mijn lijstje met favorieten, ongeacht wat zogenaamde filmdeskundigen ervan vinden.
  Ik heb de dvd gekocht omdat ik na de Millenniumtrilogie nieuwsgierig was naar Michael Nyqvist in een totaal andere rol.

 2. mack zegt:

  Was jij ook eventjes verliefd op die blonde?

 3. Margo zegt:

  Die film wil ik zien! De titel zegt me genoeg! Net als boeken met een mooie foto op de omslag, die boeken wil ik altijd kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s