Bauke en Wouter

Ik weet eigenlijk niet wat mij dit jaar met de Vuelta overkomt. Als Nederlands kijker en wielerliefhebber baad ik opeens in een ongekende weelde. Dag in dag uit kan ik mij zo maar laven aan het zoet van de vaderlandse prestaties die telkens weer worden geleverd door het ene na het andere uit Nederland afkomstige talent dat in die Spaanse ronde op wil staan. Met natuurlijk als top of the bill, crème de la crème, dat duo dat in iedere bergetappe in de eerste linie met alle kopstukken en azen mee strijdt en het gezicht van de koers daarmee bepaalt. Twee knullen van voor in de twintig die net in de professionele wielerwereld komen kijken. Wouter Poels, zo groen in het peloton dat hij in zijn geboortedorp Blitterswijck nog niet eens een fanclub had. En Bauke Mollema, de Groninger die vorig jaar bij mij voor op de stoep zich nog zichtbaar stond te verbazen over het circus dat de Ster Elektro Tour was en waarvan hij zo maar deel bleek uit te maken.

Zo snel is het met die jongens in een jaar tijd gegaan dat zij nu zonder problemen meegaan in het spoor van grootheden als Rodriguez, Nibali, van den Broeck, Anton, Mentsjov, Scarponi en Wiggins, ja met hen de degens kruisen. Waardoor wij niet meer puur met belangstelling en van een afstand naar het wielrennen kijken, maar daarin nu ook meegesleept worden, want ons chauvinisme niet meer kunnen ontkennen, teruggeworpen als we worden op die meest elementaire gevoelens. Want natuurlijk willen wij ook ergens trots op zijn, bij winnaars horen en ons ermee kunnen vereenzelvigen. Waar ieder mens immers behoefte aan heeft, sociaal wezen als hij is en zich daar ook het lekkerste bij voelt. Zo helder is dat weer voor mij geworden dankzij zowel Wouter Poels als Bauke Mollema met hun presteren in de Ronde van Spanje. Waardoor zij een plaats verdienen in mijn portret van de dag dat voor deze gelegenheid het formaat van een tweeluik kreeg, omdat een verdere keuze tussen hen beiden voor mij niet te maken is.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s