‘Jihad met sambal’

Step Vaessen was wat mij betreft de meest memorabele zomergast van dit jaar met haar openhartigheid en met haar ontboezemingen over haar persoonlijk leven. Die vormden voor mij een gerede aanleiding om haar zojuist verschenen boek “Jihad met sambal” te kopen, ook omdat ik daarin nog meer van haar kijk op Indonesië verwachtte, expert als zij met haar correspondentschap voor de NOS en Al Jazeera intussen na al die jaren van haar verblijf in dat land toch was geworden. Maar dat bleek danig tegen te vallen. Want haar 216 pagina’s tellende boek bevatte inderdaad die door mij verwachte persoonlijke notities, welke echter grotendeels een reprise waren van wat zij in de drie uren van ‘Zomergasten’ ook al te berde had gebracht. De facto bood het boek niets nieuws onder de zon en werd ik niet veel wijzer van wat Step Vaessen op schrift had gezet. Wat mij teleurstelde omdat ik graag wat meer visie van haar als deskundige had willen lezen op de complexe Indonesische samenleving, op die grootste moslimstaat ter wereld en met name op de juist daarin heersende zeden en gewoonten, op hoe traditie, moderniteit en religie daarin verenigd zijn en tot uitdrukking komen in het gedrag van de Indonesische man en vrouw in de straat. Maar niets van dat al heb ik gevonden.

Geen enkel gezichtspunt dat zij al niet in die tv – uitzending had verwoord. Waardoor het hele boek erg aan de oppervlakte blijft hangen, zeker niet diep graaft of met indringende opinies of analyses komt. En eigenlijk geldt hetzelfde ook voor de observaties die haar persoonlijk leven, de problemen en alle narigheid die zij ondervond, betreffen. Ook daarin ontbreekt de diepgang, de fijnzinnigheid die mij zo imponeerden toen zij daar zo openlijk over sprak. Waarmee haar “Jihad met sambal” per saldo en gemeten naar de inhoud voor mij een tegenvaller was die mij ook nog een vervelende bijsmaak bezorgde omdat ik de accuratesse miste die je van een gereed product dat een boek toch is, op zijn minst zou mogen verwachten. Diverse malen stuitte ik namelijk op taal – en stijlfouten, terwijl de drukker zich in die slordigheid ook niet onbetuigd liet gezien een aantal rare missers van zijn hand. Ik had het graag anders gezien, juist van Step Vaessen, die ik min of meer als een van mijn heldinnen beschouw. Misschien dat ik daarom des te kritischer ben. Omdat ik door haar geen knollen voor citroenen verkocht wil zien worden, want dat beneden haar stand beschouw.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Jihad met sambal’

  1. Leo zegt:

    Dank voor jouw reactie Rob. Ik heb nu ook een wordpress-account aangemaakt en online gezet. Ik ga je volgen, niet om consequent in de discussie te gaan hoor…..ik vind dit verhaal over Step Vaessen interessant en idd jammer dat het boek weinig verdieping gaf t.a.v. haar optreden in ZG. Ik was daar erg van haar onder de indruk. Heb net een goed boek uit van Bettina Vriesenkoop over haar werk als correspondente in China. Vond ik erg interessant……Veel succes met je blog….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s