TVM in Minsk

Het kan best zijn dat ik achter de feiten aanhol en de tijdgeest ook niet meer begrijp. Misschien dat het mij daarom steeds meer moeite kost om sommige zaken echt te snappen omdat je die nu eenmaal gewoon niet doet, als je weet wat er in de wereld te koop is en er wat van vind. En als je verder gevoel in je lijf hebt plus je belast weet met een geweten. Zo werkt dat tenminste bij mij. Nu en eigenlijk al tot in lengten van jaren. Wat voor mij bijvoorbeeld betekende dat ik het indertijd niet in mijn hoofd haalde om mijn vakantie te gaan vieren in Spanje, Portugal of Griekenland, toen daar nog de kolonels of de generaals aan de macht waren. Zo stond Oost – Europa evenmin in mijn balboekje, omdat ik het eenvoudig verdomde om met mijn aanwezigheid daar verderfelijke regimes die hun bevolking onderdrukten, moreel en/of materieel te steunen. Er bleven immers genoeg plekken binnen mijn gezichtsveld en bereik over waar het ook aangenaam vakantie vieren was. Principieel en misschien wel te steil in mijn eigen leer? Mogelijk, zij het dat ik mij er nooit ongelukkig bij heb gevoeld, ook omdat ik zo in het leven wilde en nog wil staan.

Waardoor ik het nog niet in mijn hoofd zou halen om naar een land te gaan waar een verdacht regiem aan de macht is. Wat dat aangaat is de speelruimte in Europa gelukkig stukken groter geworden en kun je eigenlijk met goed fatsoen ieder land in ons werelddeel bezoeken behalve dan Wit – Rusland waar de bevolking al tientallen jaren gebukt gaat onder de knoet van de dictatuur van Loekasjenko. Waar je je dus als fatsoenlijk Europeaan, vind ik, niet laat zien, als je je verstand en geweten een beetje laat spreken. Zo niet de Nederlandse TVM – schaatsploeg die juist in Minsk, de hoofdstad van dat verdachte land, momenteel haar tenten heeft opgeslagen om zich voor te bereiden op het komende schaatsseizoen. Alsof daar niets aan de hand is en er nergens anders in Europa faciliteiten zouden zijn die voldoen aan de hoge eisen van dit gezelschap. Is het de monomanie die inherent lijkt aan het bedrijven van topsport dan wel zijn het de oogkleppen die uiteraard ook daarbij parten spelen die tot deze kwalijke en tegelijk ridicule keuze hebben geleid? Of zullen we het toch maar houden op collectieve onnozelheid, die alleen maar de weg naar Minsk kon wijzen en daarmee eens te meer een reden is om dat schaatsen vooral maar niet meer al te serieus te nemen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op TVM in Minsk

  1. mack zegt:

    Ja, ik heb dat ook hoor. Egypte bijvoorbeeld, maar bijna niemand die in de gaten had dat dat een brute dictatuur was.

  2. Margo zegt:

    Er is overal wel wat. Ik was in Egypte en deze zomer in Griekenland. Ik leefde onder het apartheidsregime van Zuid-Afrika en onder de communisten van Joegoslavië. Die communisten zijn weg en de apartheid ook. Je zou dus kunnen zeggen dat mijn verblijf in die landen iets heeft opgeleverd!;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s